Únia miest víta národný program dobudovania verejných vodovodov a kanalizácií

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 15:23 • 2 min
Únia miest víta národný program dobudovania verejných vodovodov a kanalizácií

BRATISLAVA - Únia miest Slovenska víta zámer vytvoriť národný plán dobudovania a modernizácie verejných vodovodov a kanalizácií v regiónoch SR. Navrhuje, aby nevyhnutnou súčasťou tohto plánu boli aj viaceré finančné mechanizmy, ktoré ho umožnia realizovať v čo najkratšom čase. O národnom pláne informoval štátny tajomník ministerstva investícií Michal Kaliňák.

slovakia

left justify in out

"Tento zámer vítame a podporujeme, považujeme takéto rozhodnutie za dôležité nielen pre zvýšenie kvality života obyvateľov, ale aj rozvoj územia - nielen vidieka, ale aj mestských regiónov," skonštatovala únia miest.

"Je však smutné, že žiadnej z doterajších vlád sa nepodarilo vytvoriť mechanizmy pre naplnenie záväzkov v oblasti životného prostredia,  kam patrí aj prístup k pitnej vode a riešenie odpadového hospodárstva," dodala.

ÚMS navrhuje, aby nevyhnutnou súčasťou národného programu boli aj viaceré finančné mechanizmy, ktoré umožnia tento ambiciózny program realizovať v čo najkratšom čase.  Vo svojich koncepčných dokumentoch, ktoré adresovali tejto, ako  aj predchádzajúcim vládam, dlhodobo presadzuje zmenu financovania územnej samosprávy a navrhuje viaceré nástroje financovania rozvoja regiónov. 

Okrem posilnenia vlastných zdrojov a zmeny spôsobu finančného vyrovnávania rôznych záťaží odporučili aj vznik štátneho rozvojového a modernizačného fondu. Ten by mal umožniť zabezpečiť dlhodobé a stabilné financovanie projektov a postupné odstránenie modernizačného dlhu, vrátane výstavby a modernizácie vodovodov a kanalizácií v regiónoch Slovenska.

Kaliňák na konferencii Jarná Itapa povedal, že rezort chce investovať viac do regiónov a vytvoriť národný plán budovania vodovodov a kanalizácií. Ten by mal jasne definovať to, ako sa na Slovensku bude pristupovať k vodovodom a ku kanalizácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Únia miest Slovenska, Foto: asb.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies