UNIKÁTNY ZÁKROK na Slovensku: Pacientovi nahradili časť brušnej dutiny protézou z hovädzieho osrdcovníka

NETKY.SK • 1 August 2024, 09:07 • 2 min
UNIKÁTNY ZÁKROK na Slovensku: Pacientovi nahradili časť brušnej dutiny protézou z hovädzieho osrdcovníka

BRATISLAVA - Slovenskí lekári si môžu pripísať ďalší úspech v medicíne. Doktori z Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) nahradili pacientovi pri operácii časť brušnej dutiny protézou z hovädzieho osrdcovníka. Jednalo sa o unikátny zákrok, ktorý sa na Slovensku realizoval prvýkrát.

slovakia

left justify in out

Informovala hovorkyňa o tom UNB Eva Kliská. "Pacientovi s výduťou brušnej tepny bol v minulosti implantovaný do brušnej tepny stentgraft (výstuž), ktorý predchádza vzniku komplikácií spojených s výduťou brušnej tepny, najmä tak prasknutiu," ozrejmila hovorkyňa.

Avšak ako veľmi raritná komplikácia výkonu sa objavila u pacienta infekcia stentgraftu. Takáto infekcia pacienta priamo ohrozuje na živote," dodala s tým, že materiál preto bolo treba odstrániť a nahradiť novým.

Lekári poukázali na to, že náhrada infikovaného úseku protézou z hovädzieho osrdcovníka sa zdá byť veľmi sľubnou chirurgickou metódou.

Protézu si podľa slov Romana Slyška, primára oddelenia cievnej chirurgie v Nemocnici svätého Cyrila a Metoda, ktorá pod UNB patrí, pripravili ešte pred operáciou. Tá trvala dve a pol hodiny. Vyzdvihol ju aj riaditeľ UNB Alexander Mayer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Univerzitná nemocnica v Bratislave, Foto: freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies