Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa podarilo vybudovať simulátorové centrum na svetovej úrovni

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 19:03 • 2 min
Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa podarilo vybudovať simulátorové centrum na svetovej úrovni

KOŠICE - Centrum simulátorovej a virtuálnej medicíny je počtom vyše 30 simulátorov umiestnených v 24 miestnostiach na ploche viac ako 900 m2 najväčším takýmto výučbovým priestorom na Slovensku. Centrum plní nezastupiteľnú úlohu vo vzdelávaní študentov lekárskych i nelekárskych odborov a prináša úplne nový pohľad na moderné riešenia vo výučbovom procese.

slovakia

left justify in out

Štátni tajomníci Róbert Zsembera a Ján Hrinko sa spolu s vedením univerzity zhodli, že špičkové vybavenie centra posunie praktickú výučbu klinických predmetov, a to bez zaťaženia pacientov. Veľkou výhodou podľa štátnych tajomníkov je tiež to, že v centre sa uskutočňuje praktická výučba pre všetky ročníky v rôznych študijných programov.

Použitie kvalitných simulátorov a modelov predstavuje najmodernejšie trendy vo výučbe medicíny a ďalších zdravotníckych odborov. Pre zástupcov rezortu školstva to bola zároveň inšpirácia, keďže v najbližších mesiacoch plánuje ministerstvo vyhlásiť výzvu z Európskych štrukturálnych a investičných fondov práve na budovanie vysokoškolských simulačných centier za desiatky miliónov eur.

Počas návštevy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach diskutovala delegácia Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR s vedením tamojšej univerzity aj o aktuálnych témach v oblasti vysokoškolského vzdelávania, možnostiach rozvojových projektov zameraných na rekonštrukciu a modernizáciu vysokoškolských areálov, vrátane študentských domovov, či o zjednodušení procesov verejného obstarávania v akademickom sektore podľa príkladov zahraničnej praxe.

Zaujímavou časťou stretnutia bola taktiež prednáška docentky Miroslavy Rabajdovej z Ústavu lekárskej a klinickej biochémie, ktorá predstavila prítomným projekt malých reforiem medicínskeho vzdelávania. Jedným z výsledkov reformy by mal byť lekár s kompetenciami založenými na dátach a najlepších praktikách.

"Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach je ďalším dôkazom toho, že kvalitné vysoké školy sú rozmiestnené po celom Slovensku. Vysoko oceňujem prístup vedenia univerzity, ktoré sa spolu s vedením fakúlt a ich súčasťami snaží zabezpečovať študentkám a študentom kvalitné výučbové priestory. Kvalitná vysokoškolská infraštruktúra je to, čo na Slovensku potrebujeme posilňovať," uviedol po návšteve štátny tajomník pre vysoké školstvo a akademický výskum Róbert Zsembera.

Dodal, že po navštívení všetkých troch košických univerzít môže konštatovať iba jediné, a to, že úroveň ich vzdelávania je medzinárodná a porovnateľná s univerzitami po celom svete. 

"Naša univerzita predstavuje unikátnu kombináciu fakúlt, ktoré sú pripravené ponúknuť to najkvalitnejšie vzdelanie. Rýchle zavedenie moderných technológií do vyučovacieho procesu, vrátane simulátorových či virtuálnych metód, ako aj aplikovanie umelej inteligencie sa stane základom našej konkurencieschopnosti, čo sa potvrdilo v prípade lekárskej fakulty a jej Centra simulátorovej a virtuálnej medicíny," uviedol rektor univerzity Daniel Pella

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: FB/Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Lekárska fakulta
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies