USA chcú zabrániť väčšej vojne medzi Izraelom a Hizballáhom + VIDEO

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 17:03 • 3 min
USA chcú zabrániť väčšej vojne medzi Izraelom a Hizballáhom + VIDEO

BEJRÚT - Spojené štáty sa snažia zabrániť vzniku rozsiahlejšieho konfliktu medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh. Povedal to emisár americkej administratívy Amos Hochstein po eskalácii ostreľovania v pohraničí na juhu Libanonu. Správu priniesol Reuters.

slovakia

left justify in out

Militanti Hizballáhu v Libanone a izraelské jednotky sa navzájom ostreľujú vo zvýšenej miere posledných osem mesiacov - paralelne s vojnou v Pásme Gazy. Hizballáh podporovaný Iránom minulý týždeň odpálil proti Izraelu dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel, čím reagoval na izraelský nálet, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ hnutia.
 
Hochstein povedal, že do Libanonu ho vyslali okamžite po krátkej návšteve Izraela, pretože situácia je "vážna". "V priebehu uplynulých týždňov sme boli svedkami eskalácie. A americký prezident Joe Biden chce ďalšej eskalácii vojny zabrániť," uviedol.

Obrazok
Zdroj: The Times of Israel

V utorok ráno sa stretol s veliteľom libanonských ozbrojených síl aj s tamojším predsedom parlamentu Nabíhom Barrím, šéfom šittského hnutia Amal, ktoré je spriaznené s Hizballáhom a tiež za posledné mesiace odpálilo rakety na Izrael. Rokoval aj s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím, ktorý mu podľa vyhlásenia povedal, že Libanon sa o eskaláciu neusiluje.
 
Spojené štáty a Francúzsko sa podľa Reuters diplomaticky snažia zaistiť pokoj zbraní v pohraničí Izraela a Libanonu. Hizballáh tvrdí, že svoje útoky zastaví až keď sa dosiahne prímerie v Pásme Gazy.

Obrazok
Zdroj: The Times of Israel

Americký vyslanec utorok vyzval Hamas, aby súhlasil s návrhom dohody o prímerí v Gaze, ktorú podporujú USA a ktorá podľa neho predstavuje príležitosť ukončiť vojnu pozdĺž tzv. modrej línie. Ide o demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom, ktorú v roku 2000 vytvorila OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: Amos Hochstein / washingtonpost.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies