USA potvrdili podporu Izraelu po útokoch na vojenské ciele v Iráne +VIDEO

NETKY.SK • 26 Október 2024, 13:40 • 2 min
USA potvrdili podporu Izraelu po útokoch na vojenské ciele v Iráne +VIDEO

Americký minister obrany Lloyd Austin v telefonáte s izraelským kolegom Joavom Galantom opätovne potvrdil, že Spojené štáty stoja za právom Izraela na sebaobranu. Útoky izraelskej armády na iránske ciele, ktoré sa uskutočnili vo viacerých vlnách, vyvolali medzinárodné reakcie, pričom Irán pohrozil odvetnými krokmi.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty naďalej potvrdzujú právo Izraela na sebaobranu. O tom ubezpečil americký minister obrany Lloyd Austin v sobotu izraelského kolegu Joava Galanta počas telefonátu po útokoch izraelskej armády na vojenské ciele v Iráne.
„Minister Austin znovu potvrdil pevný záväzok Spojených štátov voči bezpečnosti Izraela a jeho právu na sebaobranu,“ uviedlo vyhlásenie Pentagónu.

Austin s Galantom hovoril, aby získal najnovšie informácie o útokoch na Irán.
Šéf amerického rezortu obrany dodal, že USA sú rozhodnuté chrániť Izrael, amerických vojakov i spojencov v regióne pred Iránom a teroristickými skupinami naň napojenými.

Austin zdôraznil, že USA chcú „zabrániť komukoľvek zneužívať napätie alebo rozširovať konflikt v regióne“.
Podporu Izraelu vyjadril aj predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson.

„Americký Kongres pevne stojí za naším spojencom Izraelom, ktorý útočí v sebaobrane. Svet by mal vedieť, že Izrael plne podporíme, ak by Irán pokračoval v násilnostiach,“ uviedol Johnson.

Mike Johnson
Mike Johnson
Zdroj: AP News

Agentúra Reuters, citujúc nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, uviedla, že Izraelvopred informoval USA o plánovaných útokoch na Irán, pričom Američania sa na operácii nepodieľali.

Na nové izraelské útoky v Iráne reagoval aj Londýn.

 Britský premiér Keir Starmer vyzval Irán, aby sa zdržal ďalších odvetných útokov, ktorými Teherán pohrozil, a apeloval na zdržanlivosť všetkých strán.
„Je jasné, že Izrael má právo brániť sa proti iránskej agresii. Rovnako som presvedčený, že treba predísť ďalšej regionálnej eskalácii, a vyzývam všetkých na zdržanlivosť. Irán by nemal reagovať,“ povedal Starmer na tlačovej konferencii na Samoe, kde sa zúčastnil na stretnutí predsedov vlád Spoločenstva národov (Commonwealth).

Keir Starmer
Keir Starmer
Zdroj: Sky News

Na maximálnu zdržanlivosť vyzvala aj Saudská Arábia, ktorá odsúdila izraelské útoky ako „porušenie suverenity“ Iránu.

Rijád apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo opatrenia na deeskaláciu a ukončenie konfliktu v regióne.

Izraelská armáda vykonala v noci na sobotu útoky na vojenské ciele v Iráne, pričom operáciu vykonala vo viacerých vlnách. Krátko pred svitaním izraelské médiá oznámili, že operácia sa skončila.

Irán už medzičasom opäť pohrozil odvetou.
Najnovšie izraelské útoky sa očakávali ako reakcia na iránsky útok z 1. októbra, pri ktorom Teherán odpálil na Izrael takmer 200 balistických rakiet.

Teherán zaútočil na Izrael po tom, čo izraelské sily zabili niekoľko vodcov proiránskych skupín. Irán podporuje militantné hnutia, medzi ktoré patrí libanonský Hizballáh, palestínsky Hamas a jemenskí povstalci húsíovia, a ktoré útočia na Izrael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: DPA, Reuters, Foto: PBS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies