USA vyjadrujú nespokojnosť s izraelskou armádou v súvislosti s údermi v Gaze + VIDEO

NETKY.SK • 17 September 2024, 14:09 • 2 min
USA vyjadrujú nespokojnosť s izraelskou armádou v súvislosti s údermi v Gaze + VIDEO

WAASHINGTON - Veľvyslanec USA pri OSN v pondelok obvinil izraelskú armádu z útokov na školy, humanitárnych pracovníkov a civilistov v Gaze, čo je prejavom rastúcej frustrácie Američanov z ich blízkeho spojenca v čase, keď sa blíži prvé výročie vojny.

slovakia

left justify in out

Izrael opakovane vyhlásil, že sa zameriava na militantov Hamasu, ktorí sa často skrývajú medzi civilistami a využívajú ich ako ľudské štíty, ako odvetu za útoky zo 7. októbra na juhu Izraela, pri ktorých zahynulo približne 1 200 ľudí a ktoré odštartovali vojnu v Gaze.

Veľvyslankyňa USA Linda Thomasová-Greenfieldová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN nezvyčajne ostro vystúpila proti izraelskej armáde a uviedla, že mnohým zásahom v posledných týždňoch, pri ktorých bol zranený alebo zabitý personál OSN a humanitárni pracovníci, „sa dalo predísť“.

Mnohí členovia Rady sa odvolávali na minulotýždňový izraelský útok na bývalú školu, ktorá sa zmenila na civilný útulok agentúry OSN na pomoc palestínskym utečencom, známej ako UNRWA, pri ktorom zahynulo šesť zamestnancov UNRWA vrátane najmenej 18 ľudí vrátane žien a detí.

Izrael uviedol, že sa zameral na veliteľské a riadiace centrum Hamasu v tomto komplexe, a izraelský veľvyslanec v OSN Danny Danon v pondelok potvrdil, že pri útoku boli zabití bojovníci Hamasu. Vymenoval štyroch z nich, pričom rade tvrdil, že cez deň pracovali pre UNRWA a v noci pre Hamas.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzval na nezávislé vyšetrovanie.

Thomasová-Greenfieldová povedala členom rady, že USA budú naďalej upozorňovať na to, že Izrael musí uľahčiť humanitárne operácie na palestínskom území a chrániť humanitárnych pracovníkov a zariadenia, ako je napríklad útulok UNRWA.

Zopakovala tiež, že USA sú „pobúrené“ smrťou turecko-americkej aktivistky Ayşenur Ezgi Eygi, ktorého minulý týždeň zastrelili počas protestu na Západnom brehu Jordánu. Izraelské obranné sily uviedli, že Eygiho pravdepodobne zabili omylom, a vláda začala trestné vyšetrovanie.

„IDF sú profesionálna armáda a dobre vedia, ako zabezpečiť, aby k takýmto incidentom nedochádzalo,“ povedal americký vyslanec.

Thomasová-Greenfieldová uviedla, že Spojené štáty očakávajú, že izraelskí vojenskí velitelia vykonajú „zásadné zmeny“ vo svojich operáciách vrátane pravidiel nasadenia a postupov, aby sa zabezpečilo, že vojenské operácie nebudú v rozpore s humanitárnymi aktivitami a nebudú zamerané na školy a iné civilné zariadenia.

„Izraelu sme tiež jednoznačne oznámili, že neexistuje žiadny dôvod - absolútne žiadny - na to, aby jeho sily strieľali na jasne označené vozidlá OSN, ako sa to v poslednom čase viackrát stalo,“ povedala Thomasová-Greenfieldová.

Zároveň uviedla, že Hamas sa ukrýva aj v civilných objektoch a v niektorých prípadoch ich obsadzuje alebo využíva, čo predstavuje „trvalú hrozbu“.

Uviedla, že to podčiarkuje naliehavosť dosiahnutia dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov v Gaze. Zatiaľ čo Spojené štáty spolupracujú s ďalšími sprostredkovateľmi Egyptom a Katarom v snahe presvedčiť obe strany, „aby sa dohodli, že už stačilo“, povedala, „v konečnom dôsledku je to otázka politickej vôle“ a ťažkých kompromisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: The New York Times
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies