Úsilie o impeachment Bidena umiera pomalou a bolestivou smrťou

NETKY.SK • 3 September 2024, 15:41 • 2 min
Úsilie o impeachment Bidena umiera pomalou a bolestivou smrťou

WASHINGTON - Po takmer ročnom vyšetrovaní republikáni pred dvoma týždňami zverejnili správu o obžalobe. Zdá sa však, že snaha o obžalobu, ktorá sa už spomalila, sa nikam neposunie. Niektorí republikáni by si mohli vynútiť hlasovanie už tento mesiac. Je však nepravdepodobné, že by sa to podarilo.

slovakia

left justify in out

Pred dvoma týždňami zverejnila trojica výborov Snemovne reprezentantov 291-stranovú správu o vyšetrovaní impeachmentu prezidenta Joea Bidena. Rýchlo sa na to zabudlo. Biden sa už neuchádza o znovuzvolenie a politické stimuly na stíhanie prezidenta - napokon, impeachment je v podstate politický proces - sa výrazne znížili.

To je navyše k ďalším prekážkam, na ktoré už republikáni na svojej niekoľkomesačnej ceste narazili.

Do novembrových volieb zostáva Snemovni reprezentantov už len 13 dní zasadania a republikáni sa budú musieť rozhodnúť, či budú pokračovať v niečom, čo si mnohí členovia základne GOP želajú, ale čo by mohlo poškodiť republikánov z volebných obvodov, ktorí sú kľúčoví pre udržanie väčšiny strany.

Vyšetrovanie impeachmentu, ktoré v decembri formálne schválili všetci republikáni v Snemovni reprezentantov, sa zameralo na podozrenie, že Biden sa snažil korupčne profitovať z obchodných transakcií svojho syna Huntera.

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson počas tlačovej konferencie hovorí o vyšetrovaní obžaloby prezidenta Joea Bidena.
Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson počas tlačovej konferencie hovorí o vyšetrovaní obžaloby prezidenta Joea Bidena.
Zdroj: AP / J. Scott Applewhite

Napriek tomu, že správa tvrdí, že Biden "zneužil svoj verejný úrad na súkromný finančný prospech rodiny Bidenovcov", nedokázala, že prezident získal priamy finančný prospech z obchodných vzťahov svojej rodiny, ani že sa v dôsledku toho snažil zmeniť politiku USA. A kľúčové aspekty dôkazov výborov boli po ceste zdiskreditované.

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson vo svojom vyhlásení po zverejnení správy ocenil prácu výborov pre dohľad, súdnictvo a pre cesty a prostriedky, ktoré na správe pracovali, a vyzval "všetkých Američanov, aby si túto správu prečítali". Nesignalizoval však, že by sa malo hlasovať, a desiatky republikánov sú naďalej skeptickí voči myšlienke formálneho obžalovania Bidena.

Napriek tomu by sa jednotliví republikánski zákonodarcovia mohli pokúsiť vynútiť si hlasovanie o Bidenovom obvinení prostredníctvom privilegovanej rezolúcie, ako to minulý rok pohrozila poslankyňa Lauren Boebertová z Colorada.

Republikáni prišli aj s ďalšími dôvodmi na Bidenovo obvinenie, od nesúhlasu s politikou administratívy v oblasti hraníc až po Bidenovo meškanie s odoslaním niektorých zbraní do Izraela.

Demokrati sa medzitým zdajú byť nadšení z vyhliadky, že v posledných dňoch pred voľbami bude republikánsky zákonodarca presadzovať impeachment.

"Vyhláste hlasovanie. Mali by to urobiť. Toto hlasovanie je vydláždená cesta k menšine," povedal minulý týždeň pre Axios demokratický poslanec Jared Moskowitz z Floridy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, Foto: Yahoo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies