Ústavný súd schválil novelu trestných kódexov: Väčšina zmien je v súlade s ústavou. Fico požaduje ospravedlnenie +VIDEÁ

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 08:54 • 2 min
Ústavný súd schválil novelu trestných kódexov: Väčšina zmien je v súlade s ústavou. Fico požaduje ospravedlnenie +VIDEÁ

KOŠICE - Väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. Informoval o tom predseda súdu Ivan Fiačan.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti. Rozsiahlu novelu prijatú vládnou koalíciou vo februári napadla ako celok bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová a opoziční poslanci. 

Premiér Robert Fico víta a rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR. V mene celej vládnej koalície požiadal bývalú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, opozíciu, médiá i mimovládne organizácie o ospravedlnenie.

ÚS SR podľa jeho slov v stredu rozhodol, že vládna koalícia spor o túto novelizáciu trestného zákonodarstva vyhrala nad "nenávistnou opozíciou". "Treba vyzdvihnúť profesionálnu prácu ministerstva spravodlivosti SR, ktoré do legislatívneho procesu predložilo kvalifikovaný návrh, ktorý aj podľa Ústavného súdu SR nebol ani v skrátenom legislatívnom konaní v rozpore s Ústavou SR," skonštatoval premiér.

Prezident Peter Pellegrini plne rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR pri novele Trestného zákona. "Je povinnosťou vládnej koalície vysporiadať sa s časťami novely, v ktorej súd našiel nesúlad s ústavou, a povinnosťou opozície rešpektovať, že viaceré časti jej podania ústavní sudcovia zamietli," uviedol prezident.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyhlásil, že si vždy ctil autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu SR a nie je tomu inak ani v prípade stredajšieho rozhodnutia. "Vždy som si ctil a rešpektoval Ústavu SR, autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu SR. Nie je tomu inak ani v prípade dnešného rozhodnutia Ústavného súdu SR," priblížil.

Rozhodnutie Ústavného súdu SR berie vietor z plachiet súčasnej opozície, keďže potvrdilo, že proces prijímania zákona, ani zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry neboli v rozpore s Ústavou SR. V reakcii na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR to uviedol predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

"Rozhodnutie Ústavného súdu týmto teda berie vietor z plachiet predstaviteľom súčasnej opozície a usvedčuje ich, že účelovo zavádzali ľudí a umelo živili protesty, ktorých cieľom bolo v tom čase jediné - podpora Ivana Korčoka," zdôraznil Šutaj Eštok. Je podľa neho najvyšší čas, aby opozícia začala rešpektovať mandát vlády, realizáciu jej politiky, ktorý pochádza z výsledkov slobodných a demokratických volieb. Deklaroval pripravenosť na konštruktívnu kritiku z radov opozície.

Ústavný súd SR nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien, na ktorých je založená filozofia nedávno schválených trestných kódexov. Minister spravodlivosti Boris Susko to uviedol v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS SR. 

"Úpravy trestných sadzieb, premlčacie doby, výšky škody alebo zrušenie špeciálnej prokuratúry sú plne v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a rovnako tiež legislatívny proces schvaľovania Trestného zákona," zdôraznil Susko. Nemôžu byť preto podľa jeho slov žiadne pochybnosti, že SR má moderné trestné kódexy porovnateľné s vyspelými európskymi demokraciami.

Ústavný súd SR rozhodol, že Slovensko bude mať štandardný Trestný zákon ako ostatné štáty Európy. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba  v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS SR.

"Zneužívanie práva a drakonické tresty bez dôrazu na nápravu škody a správania, manipulácia trestných konaní bez dôkazov založených len na výpovedi jedného kajúcnika nikdy do demokratickej a civilizovanej spoločnosti nepatrili," zdôraznil. Rozhodnutie Ústavného súdu SR vníma ako porážku opozície a bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Robert Fico, Matúš Šutaj Eštok, Tomáš Taraba, Boris Susko, Maroš Žilinka; teraz.sk, Foto: FB/ Ústavný súd Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies