Uštipnutie včelou alebo osou? Alergológ radí, čo robiť

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 13:39 • 2 min
Uštipnutie včelou alebo osou? Alergológ radí, čo robiť

KOŠICE - Nepríjemné uštipnutie hmyzom netreba podceňovať. Toto sú rady odborníka z košickej nemocnice.

slovakia

left justify in out

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach sprostredkovala prostredníctvom sociálnej siete rady od alergológa Norberta Lukána, čo robiť pri uštipnutí hmyzom.

Ak vás uštipla včela a žihadlo zostalo v koži, opatrne ho odstráňte pinzetou alebo nechtom. Snažte sa to urobiť čo najskôr, aby ste minimalizovali množstvo jedu vstupujúceho do tela. Opláchnite miesto uštipnutia čistou vodou a mydlom, aby ste predišli infekcii.

Na zmiernenie opuchu a bolesti priložte studený obklad (ľad zabalený v uteráku) na postihnuté miesto na 10 – 15 minút. Ak máte v domácej lekárničke príslušné antihistaminiká, môžete ich užiť podľa pokynov na obale, aby ste zmiernili svrbenie a opuch.

Na zmiernenie svrbenia a podráždenia použite voľnopredajné prípravky: gély, prípadne krémy a spreje.

Ak je opuch výrazný, zasahuje do oka, úst alebo hrdla, alebo ak máte ťažkosti s dýchaním, okamžite vyhľadajte pohotovosť alebo volajte záchrannú službu. Buďte veľmi opatrní pri pití nápojov z tmavých fliaš, z plechoviek, do ktorých sa môže vkradnúť bodavý hmyz.

Miernejšiu formu alergickej reakcie predstavujú vyrážky, žihľavka alebo svrbenie celého tela, opuchy kože (napr. tvár, ruky, nohy). Ak sa objavujú ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť, pocit na odpadnutie, vracanie alebo závraty, narastá riziko vážnejších foriem anafylaxie. V tom prípade volajte 112. Je to najzávažnejšia forma alergie na jed hmyzu a môže byť život ohrozujúca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice , Foto: prozeny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies