Úžasné víno, malebné dedinky a úchvatná príroda. Toskánsko je kúsok od Ríma a vyhnete sa davom

NETKY.SK • 24 Október 2024, 15:31 • 2 min
Úžasné víno, malebné dedinky a úchvatná príroda. Toskánsko je kúsok od Ríma a vyhnete sa davom

Toskánsko je jedným z najvýznamnejších vinárskych regiónov na svete. Oblasti ako Chianti, Montalcino a Montepulciano sú známe svojimi vynikajúcimi vínami. Návšteva miestnych vinárstiev a ochutnávka vín je neodmysliteľnou súčasťou každej cesty do Toskánska.

slovakia

left justify in out

Toskánsko, región v strednom Taliansku, je synonymom pre krásu, kultúru a históriu. Tento región, známy svojimi malebnými kopcami, vinicami a stredovekými mestami, je jedným z najobľúbenejších turistických cieľov na svete. V tomto článku sa pozrieme na to, čo robí Toskánsko takým výnimočným, a ponúkneme vám podrobný pohľad na jeho najväčšie lákadlá.

Toskánsko je kolískou renesancie, obdobia, ktoré prinieslo revolúciu v umení, architektúre a vede. Florencia, hlavné mesto regiónu, je domovom niektorých z najvýznamnejších umeleckých diel na svete, vrátane Michelangelovho Davida a Botticelliho Zrodenia Venuše. Uffizi Gallery a Palazzo Pitti sú len dve z mnohých galérií, ktoré uchovávajú poklady renesančného umenia.

Malebné dedinky

Okrem Florencie je Toskánsko posiate množstvom malebných miest a dediniek, ktoré stoja za návštevu. Siena, so svojím nádherným námestím Piazza del Campo a gotickou katedrálou, je jedným z najkrajších miest v Taliansku. San Gimignano, známe ako “mesto veží”, ponúka návštevníkom pohľad na stredovekú architektúru a úžasné výhľady na okolitú krajinu.

Toskánsko je tiež známe svojou nádhernou prírodou. Val d’Orcia, oblasť zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, je známa svojimi vlnitými kopcami, cyprisovými alejami a malebnými dedinkami ako Pienza a Montalcino. Táto oblasť je ideálna na turistiku, cyklistiku a fotografovanie.

Talianske dedinky sú známe svojou pohostinnosťou.
Talianske dedinky sú známe svojou pohostinnosťou.
Zdroj: foto: thevillacollection.com

Vinársky región

Toskánsko je jedným z najvýznamnejších vinárskych regiónov na svete. Oblasti ako Chianti, Montalcino a Montepulciano sú známe svojimi vynikajúcimi vínami. Návšteva miestnych vinárstiev a ochutnávka vín je neodmysliteľnou súčasťou každej cesty do Toskánska. Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano sú len dve z mnohých odrôd, ktoré by ste mali ochutnať.

Hoci sú Florencia a Siena hlavnými turistickými atrakciami, Toskánsko má mnoho skrytých pokladov. Peccioli, malé mestečko, bolo nedávno vyhlásené za jedno z najkrajších miest v Taliansku. Grosseto, často prehliadané mesto, získava čoraz viac ocenení za svoje kultúrne a historické dedičstvo.

Najlepší čas na návštevu Toskánska je na jar a na jeseň, keď je počasie príjemné a turistov menej. Letné mesiace môžu byť veľmi horúce a preplnené, zatiaľ čo zima je ideálna na návštevu múzeí a historických pamiatok bez davov. Toskánsko je dobre dostupné vlakom, autom aj lietadlom, pričom hlavné letiská sú vo Florencii a Pise.

Toskánsko je región, ktorý ponúka niečo pre každého. Či už ste milovníkom umenia, histórie, prírody alebo gastronómie, Toskánsko vás určite očarí. Je to miesto, kde sa história stretáva s prírodou a kde každý kút skrýva nový objav. Ak plánujete cestu do Talianska, Toskánsko by malo byť na vrchole vášho zoznamu.

Vínny región je známy po celom svete.
Vínny región je známy po celom svete.
Zdroj: foto: Viator

Unikátna kuchyňa

Toskánska kuchyňa je známa svojou jednoduchosťou a dôrazom na čerstvé, miestne suroviny. Základom mnohých jedál je toskánsky chlieb, známy ako “pane toscano”, ktorý je nesolený a často sa používa v tradičných jedlách ako panzanella (chlebový šalát) a ribollita (polievka z fazule a zeleniny) . Extra panenský olivový olej je ďalším kľúčovým prvkom, ktorý sa používa na všetko od šalátov po pečené mäso . Strukoviny, najmä fazuľa cannellini, sú často súčasťou jedál ako ribollita a fagioli all’uccelletto (fazuľa v paradajkovej omáčke) .

Medzi tradičné jedlá patrí ribollita, hustá polievka vyrobená z fazule, zeleniny a starého chleba. Je to typické jedlo “cucina povera” (kuchyňa chudobných), ktoré využíva jednoduché suroviny na vytvorenie chutného a výživného pokrmu. Bistecca alla Fiorentina je obrovský hovädzí steak, grilovaný na otvorenom ohni a podávaný krvavý, čo je jedno z najznámejších jedál z Florencie . Panzanella je chlebový šalát s paradajkami, cibuľou, bazalkou a olivovým olejom, ideálne jedlo na letné mesiace. Pappa al Pomodoro je hustá polievka z paradajok a chleba, ktorá je obľúbená najmä v letných mesiacoch.

Zážitok pre všetky zmysli

Toskánsko je tiež známe svojimi mäsovými jedlami. Okrem bistecca alla Fiorentina sú populárne aj jedlá z diviny, ako napríklad diviačie ragú, ktoré sa často podáva s cestovinami. Syry a údeniny sú ďalšou dôležitou súčasťou toskánskej kuchyne. Pecorino Toscano je tvrdý syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý je ideálny na strúhanie alebo ako súčasť šalátov. Lardo di Colonnata je údený bravčový tuk, ktorý sa pomaly zreje v mramorových nádržiach a často sa podáva na chlebe.

Medzi toskánske dezerty patria cantucci, suché mandľové sušienky, ktoré sa tradične namáčajú do vína Vin Santo, a castagnaccio, koláč z gaštanovej múky, rozmarínu, orechov a hrozienok, ktorý je typický pre jesenné mesiace.

Toskánsko je jedným z najvýznamnejších vinárskych regiónov na svete. Medzi najznámejšie vína patria Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.

Toskánska kuchyňa je skutočným zážitkom pre všetky zmysly. Či už ste milovníkom mäsa, zeleniny, alebo sladkostí, v Toskánsku si určite prídete na svoje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.italia.it, www.touristitaly.com, www.lonelyplanet.com, www.lavanguardia.com, www.bbc.com foto: Citalia
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies