V Bratislave 40 osobností prečíta mená obetí holokaustu, hudobným hosťom bude Pavol Hammel + VIDEO

NETKY.SK • 5 September 2024, 07:45 • 3 min
V Bratislave 40 osobností prečíta mená obetí holokaustu, hudobným hosťom bude Pavol Hammel + VIDEO

V pondelok 9. septembra 2024 sa o 18.00 hodine v Divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici 20 v Bratislave uskutoćní pietne podujatie „Čítanie mien obetí holokaustu 2024“.

slovakia

left justify in out

Podujatie sa organizuje pod záštitou verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského a tak ako po minulé roky, aj tento rok 40 verejne známych osobností zo spoločenského, kultúrneho a politického života prečíta po 10 mien z deportačných zoznamov.

Medzi osobnosťami spoločenského a kultúrneho života, ktoré budú čítať mená obetí, sú: Magda Vášáryová, Zuzana Kronerová, Katarína Brychtová, Pavel Traubner, Braňo Jobus, Kata Martinková, Ľuba Lesná, Braňo Závodský, Peter Švec, Juraj Stern, Daniel Hevier a mnohí ďalší.

Momenta z minuloročného Čítania mien obetí holokaustu 2023.
Momenta z minuloročného Čítania mien obetí holokaustu 2023.
Zdroj: ICEJ

Prečo sa čítajú mená obetí holokaustu?

Už od septembra 2009 sa každoročne obete holokaustu pripomínajú tým, že sú čítané ich mená z deportačných zoznamov. Ide o ľudí, ktorí boli násilím proti svojej vôli odvlečení do koncentračných a vyhladzovacích táborov, kde im vytetovali na ruku číslo, a stali sa číslom, stratili svoje meno.

Mená sú čítané z deportačných zoznamov prvej vlny deportácií v roku 1942, kedy bolo z územia vtedajšieho Slovenska deportovaných takmer 58 000 obetí. Na Slovensko sa z nich vrátilo len niekoľko sto osôb.

Druhá vlna deportácií sa uskutočnila od septembra 1944 do konca marca 1945, kedy bolo deportovaných ďalších približne 13 000 osôb, absolútna väčšina deportačných zoznamov z nej sa nezachovala.

Čítanie mien prerušuje krátke rozhovory s obeťami holokaustu, alebo s ich blízkymi a rodinnými príslušníkmi.

Špeciálnymi hosťami budú tento rok: nemecká psychoterapeutka a spisovateľka slovenského pôvodu Eva Umlauf, narodená v koncentračnom tábore v Novákoch, ktorá ako dieťa prežila Osvienčim. Hosťkou bude, okrem iných, aj Denisa Nikodémová, ktorá so sestrou Vierkou a rodičmi prežila 21 mesiacov ukrývajúc sa v horách.

Hudobným hosťom bude Pavol Hammel.  Vstup je voľný a podujatie je prístupné širokej verejnosti.

Každoročne Čítanie mien spoluorganizuje občianske združenie ICEJ Slovensko a občianske združenie Pravda a láska. Autorkou projektu Čítania mien je Ľuba Lesná, spisovateľka a novinárka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdro/Foto: ICEJ SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies