V čom sa Jurský park pomýlil? Štúdia zistila, že Tyranosaurus rex bol oveľa väčší, ako sme si pôvodne mysleli

NETKY.SK • 28 Júl 2024, 17:50 • 2 min
V čom sa Jurský park pomýlil? Štúdia zistila, že Tyranosaurus rex bol oveľa väčší, ako sme si pôvodne mysleli

Nový výskum naznačil, že kráľ dinosaurov mohol byť o 70 % ťažší, než sa pôvodne predpokladalo, a dokonca o 25 % dlhší. Najväčší T. rex vážil odhadom 15 ton namiesto 8,8 tony.

slovakia

left justify in out

Najväčší T. rex, ktorý mohol existovať, mohol byť podľa štúdie podstatne väčší ako súčasný najväčší známy exemplár, vážil odhadom 15 ton namiesto 8,8 tony a meral 15 metrov namiesto 12 metrov.

Mnohé z najväčších dinosaurov v rôznych skupinách sú známe z jedného dobrého fosílneho exemplára. Preto je nemožné vedieť, či to jedno zviera bolo veľkým alebo malým príkladom druhu.

Vedci naznačujú, že dohadovať sa o tom, ktorý dinosaurus bol najväčší, na základe hŕstky fosílií, nemá veľký zmysel.

V novej štúdii Dr Jordan Mallon z Kanadského múzea prírody v Ottawe v Kanade a Dr David Hone z Queen Mary University of London použili počítačové modelovanie na posúdenie populácie T. rexa.

Zohľadnili faktory, ako je veľkosť populácie, rýchlosť rastu, dĺžka života a neúplnosť fosílneho záznamu.

Najväčší dinosaurus Tyranosaurus rex vážil podľa nových vedeckých poznatkov odhadom 15 ton namiesto 8,8 tony a meral 15 metrov namiesto 12 metrov.
Najväčší dinosaurus Tyranosaurus rex vážil podľa nových vedeckých poznatkov odhadom 15 ton namiesto 8,8 tony a meral 15 metrov namiesto 12 metrov.
Zdroj: Adobe Stock

Dr. Mallon povedal: „Naša štúdia naznačuje, že v prípade veľkých fosílnych živočíchov, ako je T. rex, skutočne nemáme z fosílnych záznamov žiadnu predstavu o absolútnych veľkostiach, ktoré mohli dosiahnuť. Je zábavné premýšľať o 15-tonovom T. rex, ale dôsledky sú zaujímavé aj z biomechanického alebo ekologického hľadiska."

Dr. Hone povedal: „Je dôležité zdôrazniť, že toto v skutočnosti nie je o T. rex, ktorý je základom našej štúdie, ale tento problém by sa týkal všetkých dinosaurov a mnohých iných fosílnych druhov." "Hádať sa o tom, ktorá je najväčší? na základe hŕstky kostier naozaj nemá veľký zmysel," dodal.

Pre model bol vybraný T. rex, pretože mnohé jeho detaily sú už dobre odhadnuté. Model je založený na príkladoch živých aligátorov vybraných pre ich veľké rozmery a úzku príbuznosť s dinosaurami.

Vedci zistili, že najväčšie známe fosílie T. rex pravdepodobne spadajú do 99. percentilu, čo predstavuje horné 1 % veľkosti tela. Zistenia sú publikované v časopise Ecology and Evolution. Tvrdia však, že na to, aby vedci našli zviera v top 99,99 % (jeden z desiatich tisíc T.rex), by museli vykopávať fosílie súčasným tempom ďalších 1000 rokov.

Odhady veľkosti sú založené na modeli, ale objav obrov moderných druhov naznačuje, že tam museli byť väčšie dinosaury, ktoré ešte neboli nájdené. "Niektoré izolované kosti a kúsky určite naznačujú, že sú ešte väčšie jedince, než pre ktoré máme v súčasnosti kostry," povedal na záver Dr. Hone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Independent, Foto: CNN / Courtesy of New Mexico Museum of Natural History & Science / Sergey Krasovkiy
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies