V Dubnici otvorili linku na vŕtanie hlavní pre delostrelecké systémy + VIDEO

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 15:10 • 2 min
V Dubnici otvorili linku na vŕtanie hlavní pre delostrelecké systémy + VIDEO

DUBNICA NAD VÁHOM - Linka za viac ako dva milióny eur je súčasťou desaťmiliónového projektu, ktorý bude znamenať kompletnú obnovu technológií na výrobu 100- až 155-milimetrových hlavní v spoločnosti ZTS - Špeciál.

slovakia

left justify in out

Kompletnú obnovu výroby hlavní pre delostrelecké systémy, vytvorenie nových pracovných miest, ale i návrat k zašlej sláve slovenského zbrojárskeho priemyslu má priniesť nová technologická linka na vŕtanie hlavní. V dubnickom štátnom podniku ZTS - Špeciál ju vo štvrtok slávnostne odovzdal minister obrany SR Robert Kaliňák.

Linka za viac ako dva milióny eur je súčasťou desaťmiliónového projektu, ktorý bude znamenať kompletnú obnovu technológií na výrobu 100 až 155-milimetrových hlavní v spoločnosti ZTS - Špeciál.

"Prinesie to vznik nových pracovných miest, zvýšenie kapacity a schopnosť odpovedať na požiadavky trhu. Ak sa porovnáme s ostatnými krajinami, tak toto miesto a tí ľudia, ktorí sa podieľajú na výrobe hlavní, sú jedineční. V Európe je možno len štyri, päť miest, ktoré majú takúto technologickú schopnosť. Vyrábať sa tu môžu kanóny od 30 do 155 milimetrov, čo nikde v okolí nenájdete. Práve preto musíme investovať do rozvoja takýchto podnikov," zdôraznil minister.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti ZTS - Špeciál Miroslava Sima skúšobná prevádzka nového stroja sa začne v auguste, po spustení plnej prevádzky sa bude v Dubnici vyrábať spolu so starými linkami niekoľkonásobne viac hlavní.

"Prijímame a zaškoľujeme nových zamestnancov, len tento rok sme ich prijali takmer 40. V tomto segmente nie je veľa zbrojársky zdatných ľudí. Sú to strojári, postupne sa do zbraňovej problematiky zaúčajú," doplnil Sim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Ministerstvo obrany SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies