V júni do centrálneho registra zaevidovali 55 externých defibrilátorov

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 11:54 • 2 min
V júni do centrálneho registra zaevidovali 55 externých defibrilátorov

BRATISLAVA - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR chce vytvoriť sieť verejne dostupných zariadení automatických externých defibrilátorov.

slovakia

left justify in out

Do centrálneho registra automatických externých defibrilátorov (AED) v júni zaevidovali ďalších 55 prístrojov. Informovalo o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, ktoré register spravuje. Poukázalo pritom na to, že tak rastie šanca na prežitie pacientov, ktorým sa náhle zastaví krvný obeh.

V júni sa prístroj AED použil v 78 prípadoch"Do nemocníc ambulancie záchrannej zdravotnej služby následne previezli 12 pacientov po použití defibrilátora," poznamenalo stredisko na sociálnej sieti.

AED je prenosný prístroj na poskytovanie prvej pomoci, ktorý sa používa pri náhlom zastavení krvného obehu a následnej kardiopulmonálnej resuscitácii (KPR).

Pri jeho použití do piatich minút možno podľa záchranárov maximalizovať šancu na záchranu postihnutého až na 75 percent. Operačné stredisko chce vytvoriť sieť verejne dostupných zariadení AED.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies