V Katedrále sv. Martina zahrá svetoznámy organista Vincent Dubois

NETKY.SK • 24 Október 2024, 12:18 • 2 min
V Katedrále sv. Martina zahrá svetoznámy organista Vincent Dubois

Výnimočný koncert má byť pripomienkou smutnej udalosti požiaru parížskej Notre Dame.

slovakia

left justify in out

Pred piatimi rokmi - v apríli 2019 bol svet šokovaný zábermi jednej z najslávnejších svetových katedrál, zahalenej v plameňoch. Odvtedy značne pokročili práce na rekonštrukcii zničených častí Notre Dame, organizácie a ľudia z celého sveta zakladali finančné zbierky na obnovu parížskej krásavice. A zatiaľčo na tom, aby "vstala z popola" sa ešte stále pracuje, meno katedrály sa skloňuje v súvislosti s rôznymi kultúrnymi a spoločenskými podujatiami. 

Do reťaze spolupatričnosti sa ojedinelým spôsobom zapojí aj Bratislava - unikátnym koncertom, ktorý pripravuje 27. októbra o 19.00 v Katedrále sv. Martina. Hlavnou hviezdou večera bude samotný titulárny organista parížskej Notre Dame - Vincent Dubois.

Jeden z najlepších a najvyhľadávanejších organistov súčasnosti pravidelne hráva na najznámejších miestach a s najprestížnejšími hudobnými telesami - v Berlínskej filharmónii, v Čajkovského sále v Moskve, vo viedenskom Konzerthause, či Suntory Hall v Tokiu. Je tiež profesorom organu v nemeckom Saarbrückene. 

 

Obrazok
Zdroj: allgaeuer-zeitung.de

Spolu s ním sa na výnimočnom koncerte predstaví náš popredný organista Stanislav Šurin. Hudobník, ktorý študoval v Bratislave, vo Viedni aj v Grazi mal možnosť koncertovať vo viacerých krajinách Európy, v USA, Kanade, v Taiwane, Mexiku, Japonsku, Rusku, ale aj v Uzbekistane či Kazachstane. Je zakladateľom a organizátorom viacerých organových festivalov. Vyučuje na Katolíckej univerzite v Ružomberku a venuje sa aj kompozícii. 

Ojedinelá hudobná udalosť bude akýmsi priateľským gestom spolupatričnosti voči Parížanom a ich katedrále (ktorá, mimochodom, pochádza z rovnakého obdobia a je len o 60 rokov staršia ako bratislavský dóm). Hoci v Notre Dame sa ešte nekoncertuje, do Paríža poputuje záznam z bratislavského októbrového koncertu. Podujatie je tiež pripomienkou, že čoskoro - už v decembri tohto roku sa po dlhých a zložitých rekonštrukciách blíži znovuotvorenie katedrály Notre Dame po ničivom požiari.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: visitbratislava.com, Foto: justzagreb.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies