V New Yorku rokovali šéfovia diplomacií štátov EÚ o pomoci Ukrajine aj o Blízkom východe

NETKY.SK • 24 September 2024, 14:38 • 2 min
V New Yorku rokovali šéfovia diplomacií štátov EÚ o pomoci Ukrajine aj o Blízkom východe

NEW YORK - Neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa v pondelok 23. septembra 2024 uskutočnilo popri 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov priamo v New Yorku. Šéfovia diplomacií rokovali predovšetkým o aktuálnej situácii na Ukrajine a Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár ocenil tohtotýždňovú návštevu nového ukrajinského šéfa diplomacie Andriiho Sybihu v Bratislave a európskym partnerom priblížil informácie o plánovanom spoločnom rokovaní vlád SR a Ukrajiny začiatkom októbra tohto roka či o dodávkach humanitárnej pomoci, ktorú poskytne Slovensko Ukrajine pri zazimovaní v rámci materiálnej aj energetickej podpory a odmínovania.

"Podporujeme organizáciu druhého mierového samitu, ktorý už však musí byť za účasti všetkých strán konfliktu. Je nevyhnutné využiť diplomatické cesty a zastaviť nezmyselné zabíjanie, preto potrebujeme vyzdvihnúť perspektívy mieru," uviedol vo svojom vystúpení minister Blanár a v súvislosti s energetickou situáciou zopakoval konkrétne kroky, ktorými Slovensko pomáha svojmu východnému susedovi dodávkami elektrickej energie na komerčnom základe a potrebnými humanitárnymi balíkmi.

Témou diskusie bola tiež kritická situácia na Blízkom východe so zámerom hľadania riešení na zastavenie porušovania medzinárodného práva a ďalšej eskalácie v regióne. Minister Blanár sa v pondelok stretol zároveň s predstaviteľmi amerických židovských organizácií a taktiež s vybranými lídrami na pracovnom obede Svetového ekonomického fóra.

V utorok 24. septembra 2024 sa šéf slovenskej diplomacie v New Yorku zúčastní na slávnostnom otvorení všeobecnej rozpravy 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN a vystúpi na brífingu Bezpečnostnej rady OSN k situácii na Ukrajine.

Absolvuje bilaterálne rokovania s ministerskými partnermi z Alžírska a Uzbekistanu a počas programu Slovak Pro Summit sa stretne s úspešnými Slovákmi, ktorí sa presadili v americkom biznis sektore. Rovnako potvrdil účasť na Transatlantickej večeri na pozvanie ministra zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antonyho Blinkena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies