V Rusku pokračuje proces s americkým novinárom Gershkovichom. Za špionáž mu hrozí 20 let väzenia +VIDEO

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 19:32 • 2 min
V Rusku pokračuje proces s americkým novinárom Gershkovichom. Za špionáž mu hrozí 20 let väzenia +VIDEO

JEKATERINBURG - V Rusku v Jekaterinburgu pokračuje proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, ktorý je obvinený zo špionáže. Súd sa uskutoční za zatvorenými dverami. Spravodajcovi denníka The Wall Street Journal hrozí až 20 rokov väzenia. Obvinenie odmieta, rovnako ako jeho zamestnávateľ a americká vláda.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa súdu na záver pojednávania – iba druhého od začatia procesu – ohlásila, že v piatok zaznejú záverečné vystúpenia obžaloby a obhajoby. Rozsudok by mohol nasledovať v piatok či neskorších dňoch, napísala agentúra AFP.

Ruská generálna prokuratúra obviňuje Gershkovicha, že na pokyn americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) "zhromažďoval tajné informácie" o zbrojovke Uralvagonzavod, ktorej závod asi 150 kilometrov severne od Jekaterinburgu vyrába a opravuje tanky a ďalšiu vojenskú techniku.

Súd koná za zatvorenými dverami, teda s vylúčením médií a verejnosti, v meste Jekaterinburg na Urale, kde bol Gershkovich zadržaný vlani koncom marca pri reportážnej ceste. Pojednávanie sa malo konať až v polovici augusta, ale podľa súdu bolo urýchlené na žiadosť obhajoby.

Súd žiadne ďalšie informácie neoznámil, ale ruské agentúry uviedli, že na súde ako svedok vypovedal poslanec oblastného snemu Vjačeslav Vegner, ktorý poskytol Gershkovichovi rozhovor pred novinárovým zatknutím. „Ako tá, tak aj druhá strana kládli otázky,“ povedal Vegner po tom, čo vyšiel zo súdnej siene. Ale nespresnil, čo počas polhodinového výsluchu vlastne povedal ani či vystupoval ako svedok obžaloby či obhajoby, napísala agentúra Interfax.

Dodala, že pojednávanie súdu pokračuje piatu hodinu, ale medzitým bolo niekoľko prestávok. Proces zjavne dospel do štádia výsluchu svedkov. Na výsledky rokovaní čaká okrem novinárov aj britský konzul Ameer Kotecha.

Proces začal ešte 26. júna. Súd vtedy krátko pred prvým vypočutím umožnil reportérom, aby Gershkovicha natočili a vyfotografovali. Bol vidieť v sklenenom boxe s oholenou hlavou. Tridsaťdvaročný Američan sa v boxe pre obžalovaných slabo usmial a kývol na kolegov, ktorých pozná, opísala vtedy agentúra Reuters. O niekoľko minút neskôr súd prítomných novinárov požiadal, aby opustili súdnu sieň, aby mohlo začať konanie. Súdy za zatvorenými dverami sú v Rusku bežné v procesoch týkajúcich sa obvinení z vlastizrady alebo špionáže, kde sa podľa ruských úradov preberajú utajované materiály.

Biely dom označil proces s Gershkovichom za vykonštruovaný a jeho väzbu za neoprávnenú. Washington požaduje jeho prepustenie na slobodu. Moskva podľa Bieleho domu využíva Gershkovicha ako vyjednávaciu páku.

Rusko nevylúčilo výmenu zajatcov vrátane Gershkovicha, ale tvrdí, že to nie je možné, kým v jeho prípade nebude vynesený rozsudok. Ruské súdy považujú za vinných viac ako 99 percent obžalovaných, napísala skôr AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Interfax, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies