V siedmich krajinách sa začali prvé svetové štúdie vakcín proti rakovine pľúc

NETKY.SK • 27 August 2024, 19:45 • 2 min
V siedmich krajinách sa začali prvé svetové štúdie vakcín proti rakovine pľúc

Lekári začali testovať prvú mRNA vakcínu proti rakovine pľúc na svete u pacientov, keďže odborníci ocenili jej „prelomový“ potenciál na záchranu tisícok životov.

slovakia

left justify in out

Rakovina pľúc je celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu, pričom každý rok spôsobí približne 1,8 milióna úmrtí. Miera prežitia u pacientov s pokročilými formami ochorenia, kde sa nádory rozšírili, je obzvlášť nízka.

Teraz experti testujú nový zásah, ktorý inštruuje telo, aby vyhľadalo a zabilo rakovinové bunky - potom im zabráni, aby sa vrátili. Vakcína, známa ako BNT116 a vyrobená spoločnosťou BioNTech, je určená na liečbu nemalobunkového karcinómu pľúc (NSCLC), najbežnejšej formy ochorenia.

Klinická štúdia fázy 1, prvá štúdia BNT116 na ľuďoch, sa začala na 34 výskumných miestach v siedmich krajinách: Spojené kráľovstvo, USA, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Španielsko a Turecko. Spojené kráľovstvo má šesť miest, ktoré sa nachádzajú v Anglicku a Walese, pričom prvý pacient v Spojenom kráľovstve, ktorý dostal vakcínu, dostal prvú dávku v utorok.

Celkovo bude zaradených asi 130 pacientov – od skorého štádia pred operáciou alebo rádioterapiou až po neskoré štádium ochorenia alebo rekurentnú rakovinu, ktorí budú mať očkovanie popri imunoterapii. Asi 20 bude z Veľkej Británie.

Zásah využíva messenger RNA (mRNA), podobne ako vakcíny proti Covid-19, a funguje tak, že imunitnému systému predloží nádorové markery z NSCLC, aby pripravilo telo na boj proti rakovinovým bunkám exprimujúcim tieto markery.

Cieľom je posilniť imunitnú odpoveď človeka na rakovinu a zároveň ponechať zdravé bunky nedotknuté, na rozdiel od chemoterapie.

„Teraz vstupujeme do tejto veľmi vzrušujúcej novej éry klinických štúdií imunoterapie založenej na mRNA, aby sme preskúmali liečbu rakoviny pľúc,“ povedal profesor Siow Ming Lee, konzultant onkológ v nemocniciach University College London NHS Foundation Trust (UCLH), ktorý je vedie súdny proces v Spojenom kráľovstve. "Je to jednoduché a môžete si vybrať špecifické antigény v rakovinovej bunke a potom ich zacieliť. Táto technológia je ďalšou veľkou fázou liečby rakoviny.“

Janusz Racz (67) z Londýna bol prvým človekom, ktorý mal v Spojenom kráľovstve vakcínu. Diagnostikovali mu ju v máji a onedlho začal s chemoterapiou a rádioterapiou.

Vedec, ktorý sa špecializuje na AI, povedal, že jeho profesia ho inšpirovala, aby sa zúčastnil procesu. „Aj ja som vedec a chápem, že pokrok vedy – najmä v medicíne – spočíva v tom, že ľudia súhlasia so zapojením sa do takýchto výskumov,“ povedal.

Dodal: „Bolo by to pre mňa veľmi prospešné, pretože je to nová metodika, ktorá nie je dostupná pre iných pacientov a ktorá mi môže pomôcť zbaviť sa rakoviny. A tiež môžem byť súčasťou tímu, ktorý môže poskytnúť dôkaz o koncepcii tejto novej metodológie, a čím rýchlejšie by bola implementovaná na celom svete, tým viac ľudí bude zachránených."

Racz dostal v utorok šesť po sebe idúcich injekcií s odstupom piatich minút počas 30 minút v zariadení pre klinický výskum UCLH v Národnom inštitúte pre výskum zdravia.

Každý zásah obsahoval rôzne vlákna RNA. Očkovaciu látku dostane každý týždeň počas šiestich po sebe nasledujúcich týždňov a potom každé tri týždne počas 54 týždňov.

Lee povedal: "Dúfame, že pridanie tejto ďalšej liečby zastaví návrat rakoviny, pretože veľa času pre pacientov s rakovinou pľúc, dokonca aj po operácii a ožarovaní, sa vráti." Dodal: „Už 40 rokov sa venujem výskumu rakoviny pľúc. Keď som v 90. rokoch začínal, nikto neveril, že chemoterapia funguje."

„Teraz vieme, že asi 20 – 30 % [pacientov] zostáva nažive v štádiu 4 s imunoterapiou a teraz chceme zlepšiť mieru prežitia. Dúfajme teda, že táto mRNA vakcína spolu s imunoterapiou môže poskytnúť ďalšiu podporu."

"Dúfame, že prejdeme do fázy 2, fázy 3 a potom dúfame, že sa to stane štandardnou starostlivosťou na celom svete a zachráni veľa pacientov s rakovinou pľúc."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: PA / Aaron Chown
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies