V Taliansku zatkli falšovateľov vína, ktorí predávali fľaše falošného vína za 15 000 eur

NETKY.SK • 15 Október 2024, 14:23 • 2 min
V Taliansku zatkli falšovateľov vína, ktorí predávali fľaše falošného vína za 15 000 eur

Francúzska polícia v spolupráci s talianskymi karabiniermi a švajčiarskou federálnou políciou rozbili zločineckú sieť, ktorá falšovala luxusné francúzske vína s chráneným označením pôvodu (CHOP). Falošné vína sa vyrábali v Taliansku a predávali po celom svete za ceny až 15 000 EUR za fľašu. Vyšetrovanie s podporou Europolu a Eurojustu viedlo k identifikácii nových distribučných ciest a zatknutiu kľúčových členov organizácie.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie vedené francúzskym žandárstvom (Gendarmerie Nationale), do ktorého sa zapojili talianski karabinieri (NAS Carabinieri) a švajčiarska federálna polícia (Police Federale Swiss), s podporou Europolu a Eurojustu, viedlo 14. októbra k rozbitiu zločineckej siete falšujúcej francúzske vína s chráneným označením pôvodu (CHOP) v Taliansku. Zločinecká sieť falšovala francúzske červené víno, pričom za jednu fľašu si účtovala až 15 000 EUR. Falošné víno sa falšovalo v Taliansku, potom sa dodávalo na talianske letisko a vyvážalo na predaj za trhovú cenu do celého sveta poctivými obchodníkmi s vínom.

Spôsob činnosti zločineckej siete spolu s charakteristikami falzifikátov viedli vyšetrovateľov k zisteniu spojitosti s predchádzajúcim vyšetrovaním, ktoré Europol podporoval a ktoré bolo zamerané na falšovanie vína s chráneným označením pôvodu. Forenzné operácie vykonané na týchto predmetoch vysokej hodnoty odhalili techniky, ktoré zločinecká sieť používala na falšovanie vysokokvalitného francúzskeho vína.

Pri skúmaní výrobcov uzáverov a kapsúl a tlačiarní etikiet sa zistili aj súvislosti medzi týmito dvoma vyšetrovaniami. Toto vyšetrovanie, ktoré bolo ukončené v roku 2015, sa týkalo ruského štátneho príslušníka, ktorý bol tiež spojený s týmto vyšetrovaním. Ďalšie vyšetrovania odhalili obchodné transakcie uskutočnené medzi Talianskom a Švajčiarskom. Následne boli objavené ďalšie fľaše s podobnými znakmi falšovania.

V roku 2014 bola na zadnej strane etikety objavená latentná stopa, ktorá odhalila spojitosť s osobou, ktorá už bola orgánom známa z podobného predchádzajúceho prípadu. Vyšetrovanie medzinárodnej siete falšujúcej luxusné vína viedlo k zatknutiu ruskej osoby spojenej s dvoma výrobcami vína, talianskymi štátnymi príslušníkmi. Od roku 2019 sa však v Európe, konkrétne na švajčiarskom a talianskom trhu, objavili nové falzifikáty. Vyšetrovania, ktoré sa uskutočnili, ukázali, že staré falošné fľaše sa stále predávajú spolu s novými fľašami s kópiami nových bezpečnostných prvkov. Vyšetrovacie stopy a medzinárodná výmena informácií prostredníctvom Europolu umožnili jednotke francúzskeho žandárstva, ktorá má prípad na starosti, identifikovať túto novú distribučnú cestu falošných fliaš s použitím identity domén Grand Cru.

Europol podporuje vyšetrovanie od roku 2021, koordinuje operačné činnosti, uľahčuje výmenu informácií a poskytuje analytickú podporu. V deň akcie Europol nasadil na miesto dvoch expertov, ktorí porovnávali operatívne informácie s databázami Europolu s cieľom poskytnúť vnútroštátnym orgánom ďalšie vyšetrovacie stopy. Eurojust podporil spoluprácu medzi francúzskymi a talianskymi justičnými orgánmi a zabezpečil vykonanie európskych vyšetrovacích príkazov v Taliansku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies