V USA odsúdili na viac ako 1 rok väzenia muža za tisíce obťažujúcich telefonátov do kancelárií Kongresu

NETKY.SK • 4 September 2024, 08:32 • 2 min
V USA odsúdili na viac ako 1 rok väzenia muža za tisíce obťažujúcich telefonátov do kancelárií Kongresu

WASHINGTON - Bývalý obyvateľ Marylandu bol v utorok odsúdený na viac ako jeden rok za mrežami za tisíce výhražných a obťažujúcich telefonátov do desiatok kancelárií Kongresu v celej krajine, ako vyplýva zo súdnych záznamov.

slovakia

left justify in out

Podľa prokuratúry kampaň telefonického obťažovania Ade Salima Lillyho zahŕňala približne 12 000 telefonátov v priebehu 19 mesiacov do viac ako 50 kancelárií členov Kongresu. Podľa nich sa Lilly počas jedného z telefonátov vyhrážal zamestnancovi Kongresu zabitím.

Americký okresný sudca Timothy Kelly odsúdil Lillyho na 13 mesiacov odňatia slobody a následne na tri roky prepustenia pod dohľadom, ako vyplýva z online súdnych záznamov.

Prokurátori odporučili odsúdiť Lillyho na 18 mesiacov odňatia slobody s odôvodnením, že je potrebné odradiť ostatných od podobného ohrozujúceho správania. Šéf polície Kapitolu J. Thomas Manger minulý rok vypovedal, že počet vyhrážok voči členom Kongresu sa za predchádzajúcich šesť rokov zvýšil približne o 400 %.

"Tento rok sú voľby a čoraz častejšie sa stáva, že kritika politického postoja alebo názoru prekračuje hranicu prvého dodatku a vedie k skutočným hrozbám násilím," napísali prokurátori. "Všadeprítomný nárast vyhrážok voči voleným predstaviteľom vytvára reálne riziko, že prejavy násilia sa stanú normalizovanými."

Lilly sa v máji priznal k dvom obvineniam: k jednému obvineniu z medzištátnej komunikácie s hrozbou únosu alebo zranenia a k jednému obvineniu z opakovaných telefonátov.

Lilly sa počas kampane za obťažovanie, ktorá trvala približne od februára 2022 do novembra 2023, presťahoval z Marylandu do Portorika. Vo februári 2023 volal do washingtonskej kancelárie jedného zákonodarcu viac ako 500-krát počas dvoch dní, uviedla prokuratúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies