Žilinský streetfood park: Bohatý program a svetový rekord

NETKY.SK • 12 Júl 2024, 14:54 • 2 min
Žilinský streetfood park: Bohatý program a svetový rekord

ŽILINA - Park Ľudovíta Štúra v Žiline sa otvoril až do nedele už siedmemu pokračovaniu foodparku. Tentoraz organizátori prichádzajú s viacerými novinkami.

slovakia

left justify in out

Žilinský streetfood park už netreba veľmi predstavovať. Zmes kvalitného jedla, dobrého pitia a sprievodného programu ponúka každému návštevníkovi objaviť čaro pouličnej gastronómie. Park Ľudovíta Štúra v Žiline sa otvoril už siedmemu pokračovaniu foodparku, a to až do nedele 14. júla. Tentoraz organizátori prichádzajú s viacerými novinkami. 

V Žiline sa podarilo niečo, čo sa nepodarilo ešte nikde na svete. Viete si predstaviť, že by vaše obľúbené jedlo vzlietlo do vesmíru a neskôr by ste pozorovali, ako nezmenené pristane opäť na Zemi? Presne toto urobilo vegetariánske bistro Foodstock so svojou gyozou, ktorú takisto môžete ochutnať na Žilinskom streetfood parku. 

"Kedže foodpark vo mne evokuje predovšetkým jedlo a zábavu, chceli sme pre ľudí pripraviť niečo zaujímavé, čo by v nich vzbudilo príjemné emócie. Rozmýšlali sme napríklad nad lietadlom s bannerom, ktoré by lietadlo ponad Žilinu niekoľko hodín. Potom niekto navrhol, aby sme skúsili vypustiť gyozu do stratosféry," uvádza organizátor foodparku Matej Lodňan. 

Myšlienka sa okamžite stala výzvou a tak začal hľadať cestu, ako by sa dal tento nápad zrealizovať. Nakoniec sa to podarilo v spolupráci so študentmi žilinskej univerzity z katedry leteckej dopravy. 

Gyoza vzletela do výšky 31 500 metrov nad morom a získala tak svetový rekord. Pýtate sa, ako je to vôbec možné? Na všetky zvedavé otázky nájdete odpoveď v dokumente, ktorého premiéra sa bude premietať v sobotu o 21:00 na festivale. 

"Gyozu pozná naozaj celý svet a teraz už aj vesmír. Týmto krokom chceme dať túto špecialitu do povedomia všetkým, ktorí ju ešte neochutnali a nepoznajú ju," dodáva Matej Lodňan s tým, že vo Foodstocku sú už roky zameraní vyslovene na gyozu, vďaka čomu sa môžu nazvať slovenskými priekopníkmi v jej príprave. 

Mapovanie gastra nie je to jediné, čo vás v obľúbenom žilinskom parku čaká. Okrem výborných jedál je pre návštevníkov pripravený aj sprievodný program. Po spomínanom dokumente o lietajúcej gyoze bude nasledovať letné kino, ktoré bude premietať komédiu Jedeme na teambuilding. Film bol vybraný prostredníctvom hlasovania na sociálnej sieti. 

Počas soboty vystúpi prešovská kapela Blikajúci dychový hudobný systém, známa tiež pod skratkou BDHS. Pre ich zvuk sú typické výrazné dychy a zvuk bubna a celkový zjav má neodmysliteľný recesistický nádych. Známe DJ súrodenecké duo zo Žiliny, Fricko brothers, si zase pripraví hypnotické melódie, ktoré dodajú večeru ten správny nádych.

Počas soboty a nedele bude pripravený barefoot bazár v spolupráci s Be Lenka. V parku sa bude opäť aj šermovať, cvičiť jóga či hrať kvíz o pútavé ceny. Pri tvorbe programu sa nezabúdalo, samozrejme, ani na deti. Špeciálne kvôli nim príde do parku naozajstné divadlo o zdatnom rytierovi, ktoré môžu vidieť v nedeľu o 14:00. 

Žilinský streetfood park tak chce prinášať nie len gastronomický zážitok, ale aj kultúru. Zoberte preto deky, priateľov a príďte sa baviť, vzdelávať a objavovať pestrú paletu špecialít zo svetových a slovenských kuchýň. Vstup na festival je úplne bezplatný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: zilinak.sk, Foto: FB/Žilinský street food park
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies