Burčiak určite nie je podľa vkusu každého, pre niekoho má čudnú chuť, iní ho považujú za „nedorobok“ vína, pre niekoho je neprekonateľnou prekážkou typická aróma burčiaku.
Isté je, že tento nápoj nikdy nestratí na svojej popularite popri víne, a obdobie začínajúcej jesene sa mnohým spája práve s burčiakom. Podujatí, na ktorých môžete ochutnávať tohtoročný burčiak je veľa, stačí vybrať.
Jedným z nich je aj Vajnorská Burčiakovica. Na oslavy mladšieho brata vína – burčiaku pozýva rázovitá štvrť na okraji Bratislavy už túto sobotu – 30. septembra.
Tradičná Burčiakovica bude spojená – ako inak – s ochutnávkou burčiaku, ale aj dobrého vína tohto regiónu a mnohých ďalších dobrôt. Chýbať nebudú okrem rôznych hroznových nápojov ani dobrý divinový guláš, ktorý na tejto akcii nikdy nechýba, alebo Vajnorské posúchy, tak typické pre túto oblasť.
Návštevníci Vajnor, ale aj iných častí Bratislavy a blízkeho okolia sa majú možnosť okrem príjemných stretnutí a ochutnávok dobre zabaviť pri živej hudbe.
Mimochodom, vedeli ste, že na to, aby nápoj mohol niesť oficiálne označenie burčiak, musí sa podávať v období medzi 15. augustom a 31. decembrom kalendárneho roku zberu hrozna, z ktorého bol vyrobený?
Zaujímavosťou je tiež, že v mnohých jazykoch ani neexistuje konkrétne slovo, označujúce toto mladé víno. V angličtine sa často používa partially fermented wine, alebo new half-fermented wine, v nemčine zasa Junger Wein, alebo Neuer Wein, v Rakúsku sa mu zvykne hovoriť Sturm. Samotné slovo burčiak údajne pochádza z francúzskeho „vin bourru“, čo doslova znamená „nahnevané víno“.
Ak ste aj vy milovníkmi tohto divokého, nepokojného mladšieho súrodenca klasického vína, Vajnorská Burčiakovica sa bude konať v tamojších vinohradoch 30. 9. od 11.00 do 19.00.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies