Varíme na Vianoce - Gurmán Šošovičková polievka. Suroviny pre 4 osoby 400 g šošovice, 150 g sušené slivky, 1 dcl oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 smotana na varenie, 5 dcl mlieka, soľ, ocot Príprava Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou, osolíme
Šošovičková polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
400 g šošovice, 150 g sušené slivky, 1 dcl oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 smotana na varenie, 5 dcl mlieka, soľ, ocot
Príprava:
Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka. (Ak šošovicu zalejeme vodou a necháme ju namočenú cez noc, varíme ju o polovicu kratšie). Pridáme slivky, z oleja a múky pripravíme zápražku, ktorú nalejeme do polievky. Nakoniec pridáme mlieko, smotanu na varenie, krátko povaríme a odstavíme. Dochutíme octom. (Ocot dávajte až do vychladnutej polievky, aby sa nezrazila)
Majonézový šalát.
Suroviny:
1 kg zemiakov, 5 vajec, 1 majonéza, 1 konzerva sterilizovaného hrášku s mrkvou, 1 cibuľa, 2 väčšie kyslé uhorky, 2 malé lyžičky plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 2 dcl vody, 1 malá lyžička práškového cukru, 2 lyžičky octu
Príprava:
Zemiaky varíme v šupke, takže ich dobre poumývame, zalejem vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Po uvarení ich očistíme, pretlačíme cez koliesko na zemiaky, pridáme nakrájanú cibuľu, hrach a mrkvu bez nálevu, pokrájané uhorky, horčicu, soľ, korenie a premiešame. Vodu, ocot a cukor uvaríme. Polovicou ešte teplého nálevu zalejeme šalát, pridáme majonézu a dobre premiešame. Ostatný nálev pridáme podľa potreby. Podľa chuti pridáme ešte soľ, alebo koren
Klasický vyprážaný kapor.
Suroviny:
1 kapor, soľ, korenie na rybu, hladká múka, 2 vajíčka, 1 dcl mlieka, strúhanka, olej na vyprážanie, 1 l mlieka
Príprava:
Deň vopred kapra očistíme, zbavíme hlavy, plutiev, chvosta, vypitveme a nakrájame na podkovičky. Posolíme, posypeme korením na ryby a namočíme do mlieka. Na druhý deň mlieko zlejeme a obaľujeme v trojobale, teda hladká múka, rozšľahané vajíčka s mliekom a nakoniec strúhanka. Vyprážame na rozpálenom oleji, podávame s majonézovým šalátom.
Vianočná kapustnica.
Suroviny:
1/5 kg kyslej kapusty, 1 údené bravčové koleno, 05 kg bravčový kostí, 05 bravčového mäsa z pliecka, 50 g sušených húb, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, 4 strúčky cesnaku, 3 bobkové listy, sušené slivky, soľ, mletá červená paprika, hladká múka, 05 dcl oleja, 100 g oravskej slaniny, 2-3 klobásy, 200 g kyslej smotany
Príprava:
Kosti, koleno a mäso vložíme do hrnca s vodou, pridáme bobkový list a varíme asi 3 hodiny. Vývar scedíme. Oravskú slaninu nakrájame, v hrnci ju opražíme na malom množstve oleja alebo masti. Cibuľu nakrájame, pridáme k slanine a restujeme. Pridáme 2 lyžice hladkej múky,1 lyžicu mletej červenej papriky, premiešame, zalejeme trochou vývaru a odstavíme. Kapustu premyjeme vodou, zalejeme vývarom. Pridáme vopred namočené hríby, klobásu a varíme asi 40 minút. Medzitým si pokrájame vychladnuté mäso, klobásu tiež vyberieme z kapusty a pokrájame. Mäso, klobásu vrátime späť do kapusty, pridáme prelisovaný cesnak. Pripravenú zápražku zo slaniny, cibule, múky a papriky rozohrejeme, pridáme do hrnca. Napokon, kto má rád vloží do kapustnice pár sliviek. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme. Na tanieri zdobíme kyslou smotanou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies