Varovanie: Hrozia búrky s krúpami, 10 okresov je oranžových + VIDEO

NETKY.SK • 12 Júl 2024, 13:47 • 2 min
Varovanie: Hrozia búrky s krúpami, 10 okresov je oranžových + VIDEO

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na piatok vydal výstrahy pred horúčavami a búrkami.

slovakia

left justify in out

Aj v piatok popoludní horúci vzduch schladia búrky. Kým dopoludnia boli vydané iba výstrahy prvého stupňa, napoludnie ich meteorológovia zaktualizovali a pridali aj oranžové okresy.

Vyššia výstraha druhého stupňa tak platí v okresoch Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina. V týchto častiach Slovenska sa podľa meteorológov môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Žlté varovanie prvého stupňa pred búrkami je vydané v Bratislavskom aj Trnavskom kraji a tiež v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Kežmarok, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice a Tvrdošín. 

"Môžu sa ojedinele vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," informuje SHMÚ na svojom webe.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov)," upozorňuje SHMÚ.

Mapa
Mapa
Zdroj: shmu.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies