Varovanie pred silným vetrom: SHMÚ upozorňuje na 18 okresov na Slovensku

NETKY.SK • 17 Október 2024, 15:52 • 2 min
Varovanie pred silným vetrom: SHMÚ upozorňuje na 18 okresov na Slovensku

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre štvrtok a piatok výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom, ktorý zasiahne 18 okresov. Očakávajú sa nárazy vetra dosahujúce rýchlosť 65 až 75 km/h, pričom teploty v nasledujúcich dňoch budú na Slovensku ovplyvnené netypickým Babím letom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varoval obyvateľov 18 okresov pred silným vetrom, ktorý sa očakáva vo štvrtok a piatok. Meteorológovia predpokladajú, že vietor dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 75 km/h v nárazoch, pričom priemerná rýchlosť sa pohybuje okolo 45 km/h.

Žlté varovanie sa týka okresov Bratislava, Malacky, Žarnovica, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Púchov, Trenčín, Levice, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec, Piešťany, Senica a Skalica.

Podľa meteorológov prúdi do našej oblasti teplý vzduch z juhu po zadnej strane rozsiahlej tlakovej výše so stredom nad Bieloruskom. Vo štvrtok bude jasno až polojasno, na juhozápade Slovenska prevládať väčšia oblačnosť, pričom zrážky sa vyskytnú iba ojedinele.

Dopoludnia sa na nízkych polohách môže objaviť zamračená nízka oblačnosť alebo lokálne hmla. Najvyššia denná teplota sa očakáva v rozmedzí 12 až 17 stupňov Celzia, pričom v prípade trvácnej nízkej oblačnosti sa teplota môže pohybovať okolo 10 stupňov. Na horách vo výške 1 500 m by teplota mala dosiahnuť 7 až 11 stupňov.

Hoci sa aktuálne počasie na Slovensku nazýva Babie leto, SHMÚ varuje, že toto ročné obdobie nevykazuje všetky jeho typické znaky. Tlaková výš sa totiž zdržuje severne alebo severovýchodne od Slovenska, čo spôsobuje, že denná teplota sa takmer nikde nevyšplhá nad normálne hodnoty pre daný dátum.

Počas nasledujúcich dní by sa malo udržať prevažne jasné až polojasné počasie, s ojedinelým mrholením alebo slabým dažďom.

Noc a dopoludnie budú aj naďalej ovplyvnené nízkou oblačnosťou a hmlou, ktorá sa môže na niektorých miestach udržať dlhšie. Nočné teploty od 16. do 23. októbra budú klesať prevažne na 9 až 0 stupňov, pričom v niektorých údoliach môžu klesnúť až pod nulu, na mínus 5 stupňov Celzia.

Cez deň sa teploty pohybujú v rozmedzí 13 až 20 stupňov, avšak v prípade dlhšej hmly alebo nízkej oblačnosti môže teplota klesnúť na 7 až 12 stupňov.

SHMÚ preto odporúča obyvateľom sledovať aktuálne meteorologické predpovede a prispôsobiť sa premenlivým podmienkam, najmä v súvislosti s predpokladaným silným vetrom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies