Vedci spozorovali orangutana pri ošetrovaní rán liečivými bylinami. Je to doposiaľ prvý takýto prípad u divých zvierat

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 14:18 • 2 min
Vedci spozorovali orangutana pri ošetrovaní rán liečivými bylinami. Je to doposiaľ prvý takýto prípad u divých zvierat

Vedci tvrdia, že po údajnom boji s iným samcom si sumatranský ľudoop aplikoval šťavu a listy na otvorenú ranu, čo je historicky prvý príklad, keď sa primát pokúsil o takýto "liečebný zákrok".

slovakia

left justify in out

Vysoká úroveň inteligencie orangutanov je už dlho uznávaná, čiastočne vďaka ich praktickým zručnostiam, ako je používanie nástrojov na získavanie semien a zásobovanie sa hmyzom. Nový výskum však naznačuje, že primát má vo svojom repertoári ďalšiu šikovnú zručnosť: aplikáciu liečivých bylín.

Vedci tvrdia, že pozorovali samca orangutana sumatranského, ako si lieči otvorenú ranu na tvári šťavou a žuvanými listami z rastliny, o ktorej je známe, že má protizápalové a bolesť utišujúce vlastnosti.

Nie je to prvýkrát, čo boli divé zvieratá spozorované pri samoliečbe: okrem iného bolo vidieť orangutany bornejské, ako si trú ruky a nohy požuvanými listami z rastliny, ktorú ľudia používajú na liečbu boľavých svalov, zatiaľ čo šimpanzy boli zaznamenané pri žuvaní rastlín. známe na liečbu infekcií červami a aplikáciu hmyzu na rany.

Nový objav je však prvýkrát, čo bolo divé zviera pozorované pri liečbe otvorených rán látkou, o ktorej je známe, že má liečivé vlastnosti.

„V prípade šimpanzov použili hmyz a bohužiaľ sa nikdy nezistilo, či tento hmyz skutočne podporuje hojenie rán. Zatiaľ čo v našom prípade orangutan využíval túto rastlinu a táto rastlina má známe medicínske vlastnosti,“ povedala doktorka Caroline Schuppliová, vedúca autorka výskumu založeného na Max Planck Institute of Animal Behavior v Nemecku.

Tím tvrdí, že zistenia ponúkajú pohľad na pôvod starostlivosti o ľudské rany - liečba ktorej bola prvýkrát spomenutá v lekárskom rukopise z roku 2200 pred Kristom. "Určite to ukazuje, že tieto základné kognitívne schopnosti, ktoré potrebujete, aby ste prišli s takýmto správaním... boli s najväčšou pravdepodobnosťou prítomné v čase nášho posledného spoločného predka," povedala Schuppliová."Takže to siaha veľmi, veľmi ďaleko," dodala.

Schuppliová a jej kolegovia v časopise Scientific Reports uvádzajú, ako sa im podarilo objav počas práce vo výskumnej oblasti chráneného dažďového pralesa v Indonézii.

Listy popínavej liany z odrody Fibraurea tinctoria.
Listy popínavej liany z odrody Fibraurea tinctoria.
Zdroj: The Guardian / PA / Suaq Project / Saidi Agam

Tím opisuje, ako si pri sledovaní samca orangutana sumatranského zvaného Rakus všimli, že má čerstvú ranu na tvári – pravdepodobne výsledkom šrotu s iným samcom. O tri dni neskôr Rakusa videli, ako sa živí stonkami a listami Fibraurea tinctoria – druhu liany popínavej.

Potom urobil niečo nečakané.

„Trinásť minút po tom, čo sa Rakus začal kŕmiť lianou, začal žuť listy bez toho, aby ich prehltol, a pomocou prstov si aplikoval rastlinnú šťavu z úst priamo na ranu na tvári,“ píšu vedci.

Rakus nielenže akcie zopakoval, ale krátko nato si celú ranu namazal žuvanými listami, až kým nebola úplne prekrytá. O päť dní neskôr bola rana na tvári uzavretá, zatiaľ čo v priebehu niekoľkých týždňov sa zahojila a zostala len malá jazva.

Tím tvrdí, že rastlina, ktorú používa Rakus, je známa tým, že okrem iných vlastností obsahuje látky s antibakteriálnymi, protizápalovými, protiplesňovými, antioxidačnými, bolesť tlmiacimi a antikarcinogénnymi vlastnosťami, pričom tento a príbuzné druhy lian sa používajú v tradičnej medicíne „na liečenie rôznych choroby, ako je úplavica, cukrovka a malária“.

Zostáva nejasné, či Rakus prišiel na tento proces sám, alebo sa ho naučil od iného orangutana, hoci to nebolo vidieť u žiadneho iného jednotlivca. Schuppliová dodala, že Rakus zrejme použil rastlinu úmyselne.

"Ukazuje to, že do určitej miery má kognitívne schopnosti, ktoré potrebuje na ošetrenie rany niektorými medicínsky aktívnymi rastlinami," povedala. "Ale naozaj nevieme, ako veľmi tomu rozumie," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Nicola Davis, Foto: CNN / Armas
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies