Alexandria: Veľa šťastia pri hľadaní miesta na piesku v tejto prosperujúcej plážovej destinácii

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 14:14 • 2 min
Alexandria: Veľa šťastia pri hľadaní miesta na piesku v tejto prosperujúcej plážovej destinácii

ALEXANDRIA - Na rušných alexandrijských plážach je viditeľný sotva centimeter piesku, pretože stále viac prvotriednych nehnuteľností je vyhradených pre platiacich turistov.

slovakia

left justify in out

Poludňajšie teploty na severnom pobreží Egypta niekoľko týždňov len zriedka klesali pod 30 °C a nič nenasvedčuje tomu, že by sa vlna horúčav v dohľadnom čase zmiernila. Obyvatelia miest sa zúfalo snažia uniknúť dusnej horúčave. Namiesto toho sa ocitnú nabalení ako sardinky na zmenšujúcom sa počte verejných pláží.

Alexandria, najväčšie mesto v Stredozemnom mori, prišlo od roku 2015 do roku 2021 o 82 % svojich verejných pláží, uvádza Alternative Public Solutions.

Výsledkom je more slnečníkov na piesku pláže Borifage, kam až oči dovidia. Jej vody sú tak preplnené rodinami, že by ste sa sotva dokázali vtlačiť, ak by ste si chceli pokojne zaplávať. „Takúto preplnenosť som ešte nevidel,“ povedal miestny obyvateľ Ramdan Hassan. „Tento rok je Alexandria veľmi preplnená. Všetky pláže sú plné, všetky, od Abu Qeer po Bahri, sú plné,“ dodal.

Zhruba šesť miliónov ľudí žije v Alexandrii, pobrežnom meste ležiacom na západnom okraji husto obývanej delty Nílu, kde žije takmer 40 miliónov. Väčšina egyptských chudobných žije v tomto preľudnenom regióne a pre mnohých je Alexandria jedinou možnosťou, ako stráviť deň na pláži.

„Alexandria je lacná pre chudobných ľudí, má dobré ceny a jej ľudia sú láskaví,“ povedal návštevník pláže. „Je to veľmi blízko [mestá] Beheira a Tanta. Pre týchto ľudí je to najbližšia letná destinácia,“ dodal.

Miestne úrady sa však roky snažia radšej propagovať starobylé mesto ako plážovú destináciu pre turistov. Ali al-Manesterly, predseda Alexandrijskej komory cestovných kancelárií, oznámil plány na vytvorenie turistických pláží už v roku 2018.

Medzitým boli kilometre pláží obetované stavebným projektom, ako je nová betónová estakáda s názvom Sadatský most, priamo na mieste, kde sa piesok stretáva s morom. Úradníci trvajú na tom, že tento „úžasný doplnok“ zmierni zápchy na alexandrijských cestách bez toho, aby zasahoval do jej pláží, informoval Middle East Eye.

„Ktokoľvek pôjde po ceste, uvidí more bez prekážok a pre ľudí na pláži bude most slúžiť ako slnečník,“ povedal generálmajor Mukhtar Hussein, šéf Úradu pre obnovu severného pobrežia. Miestni obyvatelia to však považujú za „zločin spáchaný na pobreží“, hovorí obyvateľ Wael Idris.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Metro News, Middle East Eye, Foto: Reuters / Amr Abdallah Dalsh
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies