Veliteľ ukrajinskej armády tvrdí, že ofenzíva v Kursku funguje, postup Ruska sa zastavil

NETKY.SK • 6 September 2024, 09:04 • 2 min
Veliteľ ukrajinskej armády tvrdí, že ofenzíva v Kursku funguje, postup Ruska sa zastavil

KURSK - Oleksandr Syrskij, najvyšší ukrajinský vojenský veliteľ, obhajoval ukrajinský vpád do ruskej Kurskej oblasti a uviedol, že ofenzíva bola účinná, pretože Rusko už šesť dní nepostúpilo do kľúčovej oblasti východného frontu na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Kyjev začal 6. augusta prekvapivú ofenzívu na Kursk a tvrdí, že sa zmocnil približne 1 300 km2 územia a desiatok osád. Úradníci uviedli, že ofenzíva bola súčasťou stratégie na spomalenie postupu Ruska smerom k strategicky dôležitému mestu Pokrovsk v Donecku na východe Ukrajiny.

V rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNN Syrskij povedal, že Ukrajina robí "všetko pre to, aby Pokrovsk nestratila".

"Za posledných šesť dní nepriateľ nepostúpil v smere na Pokrovsk ani o meter," povedal. "Inými slovami, naša stratégia funguje."

Nebolo možné overiť situáciu na frontovej línii a tvrdenia jednotlivých strán.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vo štvrtok vyhlásil, že ofenzíva v Kursku nedokázala spomaliť postup Ruska a že tento krok slúžil len na oslabenie ukrajinskej obrany v Donecku.

 

Analytici tvrdia, že Rusko presunulo z ukrajinského východu do Kurska, kde jeho sily podporujú branci a etnickí čečenskí bojovníci, len málo vojakov. Pokračovala v tvrdeniach o postupe smerom k Pokrovsku a uviedla, že obsadila niekoľko malých dedín východne od Pokrovska, ako aj neďaleký Myrnohrad. Desaťtisíce obyvateľov sú evakuované.

V rozhovore, ktorý bol nahraný na neznámom mieste v blízkosti frontovej línie, Syrskij priznal, že situácia v Pokrovsku je pre nás "najproblematickejšia", ale trval na tom, že kurská ofenzíva má zamýšľaný účinok. "Vzali sme im možnosť manévrovať a nasadiť posily," povedal. "Vieme, že množstvo delostreleckého ostreľovania, ako aj intenzita ofenzívy sa znížili. Myslím si, že táto stratégia bola zvolená správne a prinesie nám želaný výsledok."

V súvislosti s pokračujúcimi bojmi a novou vlnou ruského bombardovania, ktoré si za posledný týždeň vyžiadalo desiatky mŕtvych, Ukrajina zvýšila tlak na USA a ostatných spojencov, aby jej poskytli viac prostriedkov protivzdušnej obrany a umožnili jej používať Západom dodávané zbrane dlhého doletu na vojenské ciele v Rusku.

O týchto otázkach sa bude pravdepodobne diskutovať neskôr v piatok, keď sa v Nemecku stretnú členovia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny (UDCG), ktorá poskytuje Ukrajine vojenskú pomoc.

Pred stretnutím Spojené kráľovstvo oznámilo, že dodá 650 ľahkých viacúčelových raketových systémov (LMM) na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, pričom prvé dodávky sa uskutočnia do konca roka.

"V uplynulých dňoch sme boli svedkami tragickej ceny nerozlišujúcich úderov Ruska na Poltavu a Ľvov," uviedol vo vyhlásení britský minister obrany John Healey. "Tieto nové rakety vyrobené v Spojenom kráľovstve podporia Ukrajinu pri obrane jej obyvateľov, infraštruktúry a teritória pred brutálnymi Putinovými útokmi."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Reuters / Ukrainian Presidential Press Service
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies