Veľké ZMENY od 1. augusta: Môžete využiť 200 kilometrov BEZPLATNÝCH diaľnic a 1-dňovú známku

NETKY.SK • 1 August 2024, 09:46 • 2 min
Veľké ZMENY od 1. augusta: Môžete využiť 200 kilometrov BEZPLATNÝCH diaľnic a 1-dňovú známku

BRATISLAVA - Od 1. augusta z ponuky diaľničných známok vypadáva ročná známka a v ponuke zostane len tzv. 365-dňová známka.

slovakia

left justify in out

Od 1. augusta 2024 vstúpila do platnosti vyhláška, ktorá umožňuje využívať niektoré úseky diaľnic bez úhrady diaľničnej známky. Bez spoplatnenia sú po novom aj diaľničné obchvaty Bratislavy, Nitry, Košíc, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny. Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky o tom informuje na svojej webstránke.

"Ide o ústretový krok nie len voči motoristom, ale predovšetkým obyvateľom väčších miest. Odkláňanie dopravy mimo mesta je jedným z nástrojov ako zvyšovať dopravný komfort a zároveň znižovať znečistenie ovzdušia. Vyberali sme také mestá, ktoré majú aspoň dva zjazdy z diaľnice," povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Celkovo tak motoristi bez diaľničnej známky budú môcť využívať 200 kilometrov diaľnic, ktoré by inak boli spoplatnené. Začiatok a koniec vymedzeného úseku, ktorý možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, bude štandardne označený dopravnými značkami.

Od dnes je v ponuke aj očakávaná jednodňová známka. Stojí 5,40 eur a jej platnosť je na jeden kalendárny deň, rovnako ako v Česku či v Rakúsku.

"Som rád, že sa nám podarilo túto známku zaviesť ešte počas leta. Našinci, ktorí sa chystajú na krátke výlety po Slovensku, ale napríklad aj zahraniční motoristi, ktorí cez Slovensko len prechádzajú, určite túto možnosť ocenia," dodal minister dopravy.

Od 1. augusta z ponuky diaľničných známok vypadla ročná známka a v ponuke zostane len tzv. 365-dňová známka. Ministerstvo dopravy sa pre tento krok rozhodlo kvôli častej chybovosti, kedysi si vodiči tieto 2 známky zamieňali. Tým, ktorí si túto známku už kúpili, bude štandardne platiť do 31.1.2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo dopravy SR, Foto: imhd.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies