Veľkolepá premiéra, emócie a standing-ovation. Po úspechu na MFF v Karlových Varoch prichádza do slovenských kín veľkofilm Vlny!

NETKY.SK • 3 August 2024, 12:49 • 5 min
Veľkolepá premiéra, emócie a standing-ovation. Po úspechu na MFF v Karlových Varoch prichádza do slovenských kín veľkofilm Vlny!

Herečky Táňa Pauhofová, Michaela Majerníková, herci Tomáš Maštalír, Martin Hofmann, Vojtěch Kotek, Vojtěch Vodochodský, Petr Lněnička, producentky Monika Kristl, Wanda Adamík Hrycová a aj režisér Jiří Mádl predstavili očakávaný strhujúci triler Vlny prvému publiku. „Česko a Slovensko vôbec nie sú malé krajiny, ako by sa mohlo zdať,“ odkazuje autor veľkofilmu Jiří Mádl.

slovakia

left justify in out

Vlny zavedú diváčky a divákov do slávnej Redakcie medzinárodného života Československého rozhlasu, kde pracujú pod vedením Milana Weinera odvážni novinári – celebrity svojho obdobia, ktorých plagáty zdobia steny mnohých domácností. Prvým popudom nakrútiť tento film bol pre Jiřího Mádla záujem o ľudí v redakcii.

Zaujala ma kapitola v Súbornej histórii Československého rozhlasu, na jej základe som si kúpil biografiu Věry Šťovíčkovej, Jana Petránka a postupne sa to dalo dokopy. Celú mladosť som vlastne uvažoval len o dvoch povolaniach: diplomat alebo novinár,“ spomína držiteľ mnohých významných cien Jiří Mádl.

Jiri Madl
Jiri Madl
Zdroj: Peter Frolo

V zahraničnej redakcii sa, aspoň pre mňa, oboje spojilo. Keď som sa stretával s pamätníkmi, bez toho, aby som vedel, kadiaľ sa vydám, najcennejšie pre mňa bolo, ako hovorili o Pražskej jari a o okupácii. Zdalo sa mi, že je to dosť v kontraste s tým, čo o tom období vidíme alebo počujeme,“ pokračuje.

Režisérovi sa páčila ich neporaziteľná nálada a podľa neho to boli výpovede víťazov. Ako tvrdí ďalej, vôbec si nepripúšťali, že by nad nimi niekto vyhral pomocou tankov a represií a že by prehrali tým, že by prišli napríklad o prácu.

Herecky a herci z filmu Vlny
Herecky a herci z filmu Vlny
Zdroj: Peter Frolo

Mali taký názor, že strach môže vzbudiť každý idiot, no rešpekt málokto. To je rozdiel medzi tým sofistikovaným európskym svetom a primitívnym ruským. Fascinovalo ma to natoľko, že som chcel tento pocit preniesť na divákov,“ prezradil scenárista, herec a režisér Jiří Mádl.

Šesťdesiate roky, Československo. Z éteru sa ozýva rock‘n‘roll, minisukne a študentské revolty menia svet. Do prestížnej rozhlasovej redakcie prichádza Tomáš, ktorý sa ocitá v nebezpečnom súboji medzi redaktormi a tajnými službami. V stávke je kompromitujúca nahrávka aj životy všetkých. Hlavný hrdina stojí pred ťažkou voľbou: obetovať brata alebo kolegov bojujúcich za pravdu? Nový film Jiřího Mádla Vlny je nakrútený podľa doteraz nezverejnených skutočných príbehov novinárov z Československého rozhlasu. Ich odhodlanie prinášať nezávislé spravodajstvo za každú cenu inšpiruje aj dnes.

Pre mnohých je najsilnejšou linkou rodina – sloboda, pre mňa osobne je to najviac o tom, že stojí za to žiť. O chuti do života, akú by sme si mali udržať aj vo chvíľach, ktoré sú temné. Druhý deň sa totiž môže ukázať, že táto temnota niečomu pomohla a môže z nej prameniť niečo dobré,“ hovorí producentka filmu Monika Kristl.

Wanda Adamik Hrycova a Monika Kristl
Wanda Adamik Hrycova a Monika Kristl
Zdroj: Peter Frolo

Jiří Mádl vo svojom doteraz najambicióznejšom filme odkrýva skutočné udalosti doby a zároveň poukazuje na dôležitosť rodiny, boj za slobodu či osobné hrdinstvo.

Vlny treba naozaj vidieť v kine, na veľkom plátne. Režisér Jirko Mádl v tandeme s fantastickým slovenským kameramanom Martinom Žiaranom vytvorili dych berúci napínavý film s veľkou výpravou. Jedinečné na tomto filme sú nové filmové technológie, ktoré nám umožnili pracovať s archívnymi materiálmi ako nikdy doteraz. Znamená to, že Jirko s Martinom našli doteraz nikdy nezverejnené autentické archívne zábery z roku 1968 a vďaka digitalizácii a novým VFX technológiám ich zapracovali do filmu tak, že divák nevidí rozdiel medzi teraz nakrúteným materiálom a zábermi starými 60 rokov. Divákovi to spôsobuje mimoriadne silné emócie,“ konštatuje producentka Wanda Adamík Hrycová.

Vlny
Vlny
Zdroj: Tibor Geci

Na slávnostnej premiére v bratislavskom Cinemax Bory Mall, nechýbali ani kameraman Martin Žiaran, kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková, spevák Juraj Benetin, ktorý s Janou Kirschnerovou naspieval k filmu pieseň Na tenkom ľade, zástupca distribučnej spoločnosti Bontonfilm Róbert Švec, či plejáda známych tvárí – moderátorka Alena Heribanová s dcérami Barbarou Jagušák a Tamarou Šimončíkovou Heribanovou, herečky Zuzana Vačková, Zuzana Frenglová, Kristína Tormová či topmodelka Barbora Brušková. Snímku uviedli v štyroch kinosálach a tvorcovia si na záver vyslúžili niekoľkominútový standing-ovation. Film Vlny prináša do slovenských kín spoločnosť BONTONFILM.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Peter Frolo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies