BRATISLAVA - O pár dní sú tu najobľúbenejšie sviatky v roku. Spríjemnime si ich pár dobrotami.
Žĺtkové hviezdičky
Potrebné suroviny: 2 žĺtky, 200 g práškový cukor, 2g Salajka (iný názov je jelenia soľ, amonium, hydrogenuhličitan amónny), 28 g hladká múka
Príprava receptu: Pri týchto koláčikoch je príprava dvojfázová. Prvý deň vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a zapracujeme Salajku. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke stáť do druhého dňa. Na druhý deň pridáme k zmesi druhú polovicu cukru a múku, premiešame a na vhodnej podložke rukami zmiesime na kompaktné cesto. Ak cesto lepí, podsýpame múkou alebo práškovým cukrom. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Zvyšné cesto opakovane zmiesime, vyvaľkáme a znovu vykrajujeme. Odporúčame vykrojiť skôr menšie tvary, pretože koláčiky v rúre do výšky výrazne narastú. Pečieme v rúre zohriatej na 160°C 10 minút.
Opité šuhajdy
Potrebné suroviny: 100 g mletých orechov, 50 g práškového cukru, 200 g čokolády na varenie, rum podľa chuti, 5 PL oleja, orechy na zdobenie
Príprava receptu: Čokoládu s olejom rozpustíme nad parou. Ostatné suroviny okrem orechov na zdobenie zmiešame na polotuhú tvárnu hmotu, z ktorej robíme guľky, tieto vložíme do papierových košíčkov, jemne pritlačíme a vrch zalejeme roztopenou čoko polevou, ozdobíme polovicou vlašského orecha a necháme v chlade stuhnúť.
Vanilkové rožky
Potrebné suroviny: 340 g hladkej múky, 250 g masla, 140 g mletých orechov, 70 g práškového cukru, dreň z 1 vanilkového struku, 1 vajce, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie
Príprava receptu: Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút v chlade. Potom si ho rozdelíme na polovicu, z každej vytvoríme valček, ktorý rozkrájame na rovnako veľké kúsky. Z nich potom ručne vytvarujem rožteky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10-15 minút na 180 °C. Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Medovníky
Potrebné suroviny: 500 g hladkej múky, 2 lyžice masla, 125 g práškového cukru, 2 vajcia + 1 vajce na potieranie, 6 PL medu, 2 PL marhuľovej marmelády, 2 ČL sódy bikarbóny, 2 ČL mletého zázvoru, 1 ČL mletej škorice, 2 ČL perníkového korenia, 1 PL kakaa
Príprava receptu: Do misy si pripravíme múku. Na miernom ohni v malom hrnci roztopíme maslo a pridáme k nemu cukor. Zmes miešame a vytvoríme tak hladkú hustú pastu. Hrniec odstavíme z ohňa a pridáme do zmesi 2 vajcia, med, marmeládu a sódu bikarbónu. Poctivo miešame do hladka, až kým zmes nechytí jemne penovú konzistenciu a objem. Postupne pridávame kakao a všetky koreninové prísady. Takto pripravenú zmes pridáme k múke a vypracujeme cesto. Cesto potrebuje odpočívať v chlade. Ideálne je, ak ho necháme odpočívať cez noc, prípadne aj 24 hod. Cesto vyložíme z chladničky a počkáme, kým bude mať izbovú teplotu, inak sa s ním bude zle pracovať. Pred vykrajovaním tvarov vyvaľkáme cesto na 3 mm tenký plát. Pečieme do hneda. Ihneď po upečení potrieme rozšľahaným celým vajcom.
Čokoládové popraskance
Potrebné suroviny: 230 g čokolády ,60 g masla, 100 g kryštálového cukru, 2 veľké vajcia, mandľový(vanilkový)extrakt, 200 g hladkej múky, štipka soli, 1/2 prášku do pečiva
Príprava receptu: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť. Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme mandľový(vanilkový)extrakt. Primiešame čokoládu. Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva. Vmiešame do cesta. Cesto zakryjeme fóliou a dáme na tri hodiny do chladu. Potom tvarujeme guľôčky a každú dobre obalíme v práškovom cukre. Dáme na plech a pečieme pri 170 stupňoch asi desať minut.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies