Viceprezident Harrisovej pracoval v Číne. Podľa CNN ho má Peking za špeha a kritika režimu

NETKY.SK • 12 August 2024, 09:41 • 2 min
Viceprezident Harrisovej pracoval v Číne. Podľa CNN ho má Peking za špeha a kritika režimu

WASHINGTON - Guvernér Minnesoty Tim Walz, ktorého si za svojho možného viceprezidenta vybrala demokratka Kamala Harrisová, má podľa CNN dlhoročné vzťahy s Čínou. Zem pravidelne navštevoval a dokonca tam učil. Peking sa napriek tomu na jeho kandidatúru pozerá so silnou nevôľou.

slovakia

left justify in out

Vrcholná politika tvorí len časť života súčasného minnesotského guvernéra Tima Walza. Cez dve dekády strávil Walz v armáde a niekoľko rokov sa venoval aj pedagogike. A práve kariéra učiteľa teraz spätne ovplyvňuje jeho politický život. Walz totiž v minulosti v Číne vyučoval, čo mu teraz podľa CNN vynieslo kritiku na mnohých frontoch.

Walz odišiel do Číny učiť históriu v búrlivom roku 1989, kedy Čínu zasiahli masívne protesty, ktoré vyvrcholili masakrom na námestí Nebeského pokoja. Aj po návrate do USA ale Čína pretkávala jeho kariérny aj osobný život. Vozil tam totiž svojich študentov na výmenné pobyty.

V roku 1990 novinám v Nebraske povedal, že čínska vláda so svojimi občanmi dlhodobo zle zaobchádza. „Keby mali správne vedenie, nič by ich neobmedzovalo v tom, čo by mohli dosiahnuť. Sú to takí milí, veľkorysí a schopní ľudia,“ povedal vtedy denníku Star-Herald.

Práve určitý obdiv Walza k čínskemu ľudu je teraz muníciou pre republikánov, ktorým nevonia, že možný budúci viceprezident adresoval toľko vrelých slov na adresu ústrednej konkurenčnej veľmoci USA. Informovala o tom BBC.

Minulosť vrhá dlhé tiene

Demokrat Walz však pozitívne vníma len čínsky ľud, nie čínsku vládu, ktorú vytrvalo kritizoval. A to sa pre zmenu zase nepáči súčasnej garnitúre v Pekingu. Walz totiž v minulosti podporoval čínskych i hongkonských aktivistov, a stretol sa dokonca s dalajlámom.

„Čím viac Číne rozumie, tým viac je mu čínskeho ľudu ľúto a tým kritickejšie je k vládcom, ktorí mu velia,“ povedal pre CNN Šen Dingli, zahraničnopolitický analytik v Šanghaji. „Má určité pochopenie pre čínsku kultúru av hĺbke duše ju rešpektuje, ale rozhodne neprijíma čínsky politický systém. Peking má z takého cudzinca, ktorý Číne rozumie, pravdepodobne väčší strach a je mu nepríjemný,“ dodal Šen.

Utrpenie čínskeho ľudu sa napokon Walz rozhodol uctiť aj v osobnom živote. Svoju ženu Gwen si vzal 4. júna na päťročné výročie masakru na námestí Nebeského pokoja. S manželkou potom navštevovali Čínu spoločne.

Keď teraz existuje možnosť, že sa Walz stane druhým najmocnejším politikom USA, Čína sa na minulosti pedagóga začína znova zameriavať. A podľa CNN sa už objavujú špekulácie, že to s Walzovou učiteľskou kariérou v Číne bolo trochu inak. „Heh, 1989-1990, Američania vyučujúci v Číne v tomto období – to je niečo, čo stojí za starostlivé zamyslenie,“ uvádza jeden zo sledovaných komentárov na čínskej sociálnej sieti Weibo. „Musí to byť špión,“ pridal sa ďalší. Prípadná administratíva Harrisovej by to tak od začiatku smerom k Číne nemala jednoduché.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, BBC, Foto: middleeasteye.net
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies