Víchrica Ashley zasiahla Britské ostrovy, očakávajú sa veľké škody +VIDEO

NETKY.SK • 20 Október 2024, 16:30 • 2 min
Víchrica Ashley zasiahla Britské ostrovy, očakávajú sa veľké škody +VIDEO

Víchrica Ashley už naplno zasiahla Britské ostrovy a začína spôsobovať prvé škody. Prvotne sa predpokladalo, že najprv zasiahne Írsku republiku, no v súčasnosti postupuje severovýchodne do Spojeného kráľovstva, kde prináša silný vietor a dážď. V nedeľu a pondelok platia varovania najvyššieho stupňa pred nepriaznivým počasím, pričom sa očakávajú záplavy a narušenie dopravy.

slovakia

left justify in out

Nad Britskými ostrovmi už útočí víchrica Ashley

Víchrica Ashley zasiahla Britské ostrovy s plnou silou a začína spôsobovať prvé škody.
Pôvodne mala víchrica zasiahnuť Írsku republiku, a preto jej meno pridelili írski meteorológovia z Met Éireann. V súčasnosti postupuje smerom na severovýchod, pričom prináša silný vietor a dážď do Spojeného kráľovstva.

V nedeľu a pondelok sú vyhlásené varovania najvyššieho stupňa pred nepriaznivým počasím, silným dažďom a vetrom.

 

Riziko silného vetra

„Búrka Ashley prinesie v nedeľu silný vietor pre väčšinu územia Spojeného kráľovstva, pričom sa v pondelok očakáva vyjasnenie, s možnými výnimkami v častiach Škótska, Severného Írska, severozápadného Anglicka a západného Walesu,“ uviedol zástupca hlavného meteorológa Met Éireann Tony Wisson.

Mimoriadne silný vietor sa predpokladá už dnes popoludní a večer na západe Škótska, kde by v exponovaných oblastiach mohli nárazy dosahovať rýchlosť 110 až 120 km/h.

V týchto lokalitách bolo vydané jantárové varovanie pred vetrom.
Vo vnútrozemských oblastiach a v ďalších častiach varovnej oblasti, najmä v Severnom Írsku a západnom Škótsku, môže vietor dosiahnuť rýchlosť 80 až 110 km/h.


Pripravenosť na núdzový stav v Škótsku

Búrka Ashley môže spôsobiť rozsiahle narušenie dopravy, najmä z nedele na pondelok. Začiatkom týždňa totiž bude mnoho ľudí cestovať do práce a očakáva sa aj návrat rodín zo jesenných prázdnin v Škótsku.
Záchranné služby sa preto už teraz pripravujú na pohotovosť a prostredníctvom aplikácií budú informovať verejnosť o aktuálnych podmienkach na cestách.
Silný vietor môže spôsobovať vážne ťažkosti najmä nákladným vozidlám a vyvracať stromy na cesty. Očakávajú sa aj záplavy v dôsledku silného dažďa, pričom môžu byť prerušené trajektové služby.
V pondelok sa vietor zmierni, keď víchrica Ashley postúpi ďalej na východ, no v mnohých oblastiach Britských ostrovov sa aj naďalej očakáva daždivé počasie počas celého týždňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Foto: X/ Carlow Weather
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies