Viedeň: Dunaj prekonal rok 2002! + VIDEÁ

NETKY.SK • 16 September 2024, 09:02 • 3 min
Viedeň: Dunaj prekonal rok 2002! + VIDEÁ

VIEDEŇ - Dolné Rakúsko vyhlásilo ešte predpoludním stav prírodnej katastrofy. Situácia sa síce upokojuje, no extrémne rastú väčšie vodné toky.

slovakia

left justify in out

Situácia na tokoch Dolného Rakúska je mimoriadne vážna a predovšetkým nestabilná. Dunaj vo Viedni vo Viedni prepísal rekord. Jeho prietok prekonal extrémny rok 2002.

Dolné Rakúsko vyhlásilo ešte predpoludním stav prírodnej katastrofy. Situácia sa síce upokojuje, no extrémne rastú väčšie vodné toky.

Na vstupnej bráne do Viedne práve Dunaj prekonal rekordný prietok z roku 2002, pričom nie je jasné, čo sa stane teraz. Hydrológovia a vodohospodári neustále korigujú povodňovú vlnu na Dunaji a to vďaka včasnému odpusteniu priehrad.

Už popoludní prišli informácie od primátora Viedne, že Dunaj v centre Viedne prekonal hranicu 100-ročnej povodne a rastie.

Situácia na rakúskom Dunaji je veľmi komplikovaná. O 01:15 zaznamenali na vodomernej stanici Korneuburg, ktorá je vstupnou bránou do Viedne novú rekordnú výšku Dunaja a to 761 cm, čo je podľa historických záznamov tretia najvyššia hladina v histórii. Vyššie bola len v roku 2002 na úrovni 789 a 2013 na úrovni 809 cm.

Výška hladiny Dunaja na tejto stanici však nie je moc relevantná pre vybudované protipovodňové opatrenia a odklony rieky. Napríklad pre rok 1899 nie sú dostupné dáta o výške, no prietok vtedy dosiahol 10500 m3/s.

obrazok
Rekordné prietoky Dunaja na profile Korneuburg
Zdroj: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska
obrazok
Vývoj a prognóza prietoku Dunaja
Zdroj: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska

Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska síce zverejňuje aktuálne dáta, no na webe informuje, že z dôvodu nepravdepodobných výsledkov výpočtov hydrologického modelu sa v súčasnosti nezverejňujú žiadne prognózy.

V detailnejšom vysvetlení zdôvodňuje, že hydrologický model je stavaný na širšiu geografickú oblasť a rozsiahlejšie dáta, no k priamemu efektu na hladinu riek Dolného Rakúska dochádza doslova v reálnom čase a tieto skutočnosti nedokáže hydrologický model zachytiť. Vodný stav silne ovplyvňuje náveterný efekt Álp, kde stále prší.

Dáta z hydrologického modelu tak aktuálne presné nie sú. Klesať mal Dunaj už po 19:00, no práve dosiahol nový rekord.

Situácia vo Viedni výrazne ovplyvní stav Dunaja aj v Bratislave. Povodňová vlna sa síce bude rozlievať a vyvíjať a nemožno tak hneď tvrdiť, že aj v Bratislave Dunaj prekoná rok 2002.

V roku 2002 dosiahol Dunaj v Bratislave výšku 991 cm, no svoje zohrá aj sútok s Moravou. Od stretu dvoch povodňových vĺn pod Devínom bude závisieť vývoj v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo, Foto: FB/Nick Allen
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies