Vlna horúčav v USA prináša rekordné teploty. Vyžiadala si aj niekoľko obetí

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 17:20 • 2 min
Vlna horúčav v USA prináša rekordné teploty. Vyžiadala si aj niekoľko obetí

LOS ANGELES - Intenzívna vlna horúčav tento víkend naďalej zachvátila veľkú časť Spojených štátov, čo vyvolalo rekordné teploty a vystavilo sa varovaniu pred horúčavami pre milióny ľudí.

slovakia

left justify in out

"Vlna horúčav bude pokračovať cez veľkú časť východu USA južne od kvázistacionárnej hranice," uviedlo v sobotu Centrum predpovede počasia (WPC). "Tieto teploty zostávajú najneobvyklejšie a najnebezpečnejšie na začiatku leta v častiach od Stredozápadu/Ohio Valley na východ až po Stredný Atlantik," uviedlo WPC. "Podmienky zostanú horúce od strednej až po južnú Kaliforniu," uviedlo a dodalo, že"najvyššie teploty v nedeľu a pondelok sa budú pohybovať v rozmedzí od strednej do vyššej stovky."

Viac ako 115 miliónov ľudí v celých Spojených štátoch je v súčasnosti pod aktívnymi výstrahami Národnej meteorologickej služby (NWS) pred extrémnymi horúčavami, podľa Národného integrovaného tepelného zdravotného informačného systému v sobotu.

Tepelná kupola spôsobená vysokotlakovým systémom zachytávajúcim horúci vzduch pri zemi sa začiatkom tohto týždňa usadila nad stredozápadom a severovýchodom, čo spôsobilo rekordné teploty v niekoľkých mestách.

Phoenix, hlavné mesto Arizony, už zažilo zatiaľ najhorúcejšie dni roku 2024, pričom teploty tento týždeň vyšplhali na 115 stupňov Fahrenheita (46 stupňov Celzia). Prvých 19 júnových dní je pre Phoenix najteplejších v histórii. Priemerná teplota v meste je tento rok 95,1 stupňov Fahrenheita (35 stupňov Celzia), čo je podľa miestneho spravodajstva Arizona's Family najteplejší rok zo 129 rokov rekordov.

 

Ľudia sa ochladzujú na pláži Santa Monica v Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty americké, 23. júna 2024.
Ľudia sa ochladzujú na pláži Santa Monica v Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty americké, 23. júna 2024.
Zdroj: Xinhua / Zeng Hui

Tieto extrémne horúčavy si vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí, pričom ďalších 87 úmrtí je predmetom vyšetrovania pre potenciálne príčiny súvisiace s teplom, uviedol odbor verejného zdravotníctva okresu Maricopa v najnovšej správe o dozore nad teplom z 15. júna. Phoenix zažil zničujúcich 645 úmrtí súvisiacich s horúčavami, čo je prudký nárast zo 425 potvrdených úmrtí v roku 2022, podľa správy okresu z roku 2023 o úmrtiach súvisiacich s horúčavami. Veľká časť Kalifornie je tiež pod varovaním. Tieto stúpajúce teploty ovplyvnia veľké mestá ako Los Angeles, San Diego a San Francisco.

NWS vydalo tepelné upozornenie pre južnú Kaliforniu, ktoré platí do nedele noci. Poradenstvo varuje, že sa očakáva, že teploty dosiahnu 90 až 100 stupňov Fahrenheita (32,2 stupňov Celzia až 37,8 stupňov Celzia) a "horúce teploty môžu spôsobiť choroby z horúčavy." Agentúra tiež poznamenala, že teplota v údolí Sacramento v severnej Kalifornii môže dosiahnuť 107 stupňov. Fahrenheita (41,7 stupňov Celzia).

Táto vlna horúčav zhoršuje už aj tak náročnú sezónu požiarov v Kalifornii, kde suché a veterné podmienky podnietili niekoľko veľkých požiarov. Napriek pokroku v likvidácii niektorých požiarov sa očakáva, že predpovedané vysoké teploty na víkend budú brániť pokračujúcemu úsiliu na boj proti lesným požiarom, ktoré už spálili tisíce akrov v celom štáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies