Vnadisko pre medvede objavené pri Hybách: Po smrteľnom útoku na hubára stúpa riziko stretov

NETKY.SK • 12 Október 2024, 09:25 • 2 min
Vnadisko pre medvede objavené pri Hybách: Po smrteľnom útoku na hubára stúpa riziko stretov

Pri obci Hybe sa našlo poľovnícke vnadisko, ktoré podľa iniciatívy My sme les navštevujú aj medvede. Toto zistenie prichádza po smrteľnom útoku medveďa na hubára, ktorý sa odohral v októbri. Štátna ochrana prírody uviedla, že o vnadisku nemá vedomosť, zatiaľ čo aktivisti varujú pred zvýšeným rizikom stretu medzi ľuďmi a medveďmi v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

V lese neďaleko obce Hybe, kde v októbri došlo k smrteľnému útoku medveďa na hubára, objavili členovia iniciatívy My sme les poľovnícke vnadisko. Podľa aktivistov ho okrem iných zvierat navštevujú aj medvede. O tejto správe informoval v piatok Marek Kuchta.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na to reagovala, že o výskyte vnadiska nemá vedomosť.
Kuchta priblížil, že vnadisko sa nachádza približne 700 metrov od miesta útoku. Informoval, že v okolí je ich viac a sú monitorované fotopascami.

„Medvede, ktoré už v skorých letných mesiacoch prilákala dozrievajúca kukurica do podhoria, zostávajú aj po žatve skoncentrované v podhorí, v blízkosti poľovníckych vnadísk. Tieto vnadiská im okrem kukurice poskytujú aj ďalšie ľahko dostupné zdroje potravy, čo dokazujú aj fotografie, ktoré sme zhotovili,“ poznamenal.

Dodáva, že prevádzkovateľ vnadiska takmer určite vie o návštevách medveďov, keďže mu MMS fotopasca priebežne posiela aktuálne zábery.

„Nezodpovedné správanie človeka v miestach s trvalým výskytom medveďa nepochybne prispieva k zvýšenému riziku stretu medzi človekom a medveďom,“ zhodnotil Kuchta.

 

Obrazok
Zdroj: iMeteo

Štátna ochrana prírody nemá vedomosť o vnadisku.

Podľa piatkovej reakcie ŠOP vyplýva, že o vnadisku nemajú vedomosť a zásahový tím pre medveďa hnedého vykonal obhliadku iba blízkeho okolia tragického incidentu.
„Nie je v kompetencii ŠOP viesť evidenciu a kontrolu takýchto poľovníckych vnadísk,“ upozornila ŠOP.

K smrteľnému stretu medzi medveďom a starším mužom došlo v sobotu (5. 10.) v lesnom poraste katastra obce v ťažko prístupnom teréne. Pri útoku medveď zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny hubára.


Následkom toho došlo u neho k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu. Išlo o druhý smrteľný útok medveďa zaznamenaný na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies