Či už ste mäsožravec, vegetarián, vegán či fruitarián, vodu musí piť každý z nás, bez rozdielu vašich stravovacích návykov. Táto číra tekutina tvorí až 72% nášho tela, napriek tomu vieme o nej len základné informácie. Avšak voda je viac, ako len vzorec H2O.
Život začal vo vode a tak isto môže život bez vody skončiť. Potrebujeme ju na každodenné fungovanie, no zabúdame, že nie je voda ako voda. Z chémie poznáme vzorec vody H2+I O-II. V rámci molekuly vody je kyslík silnejší a preto je viazaný s dvoma molekulami vodíka tak, že si priťahuje elektróny vodíka viac k sebe. Kyslík má znamienko mínus (-II) a na vodíkoch je znamienko plus (+I). Vďaka tomu má voda viacero zvláštnych a prospešných vlastností, ktoré z nej dokážeme získať pomocou špeciálnych moderných technológii.
Alkalická voda
Na základe pH vodu delíme na kyslú a zásaditú. Napríklad, voda s pH 3 je veľmi kyslá a voda s pH 13 je veľmi zásaditá. Alkalická ( zásaditá ) voda má vyššie pH ako bežná voda ( pH bežnej vody je okolo 7 ) a mnohí vedci, odborníci na zdravú stravu či lekári tvrdia, že práve vyššie pH ( okolo 8 – 9 ) má pozitívny vplyv na organizmus.
Keďže moderná životospráva viac a viac zakysluje organizmus skrz sladené nápoje, polotovary ale aj mäso, je ľudské telo vystavované čoraz vyšším zdravotným rizikám. Pre náš organizmus je zásadité prostredie prirodzené a práve alkalická voda dokáže nezdravé kyslé prostredie v tele neutralizovať. Toto napomáha správnemu fungovaniu orgánov.
Ionizovaná voda
Ionizovaná voda je voda rozdelená na anióny (-) a katióny (+) pomocou elektrolýzy bez pridania chemikálii, so zachovaním pôvodných prírodných minerálov v nej obsiahnutých. Prostredníctvom ionizačných zariadení, v ktorých prebieha elektrolýza, získavame z vody jej prospešné vlastnosti. Vďaka tomuto procesu dokážeme získať úplne odlišné vlastnosti, ktoré si môžu udržať dostatočne dlhú dobu.
Oxidačno-redukčný potenciál
Okrem pH je pri vode nutné dbať aj na oxidačno-redukčný potenciál (ORP), čo je vlastne schopnosť darovať a prijímať elektróny. Túto vlastnosť výrobcovia balených vôd na svojich etiketách neuvádzajú, napriek tomu má veľký vplyv na náš organizmus. Merané ORP hodnoty môžu byť pozitívne alebo negatívne a merajú sa v mV. Ľudské telo musí kladné hodnoty ORP korigovať poskytovaním vlastného zdroja energie, aby hodnoty ORP dostalo späť do nižších alebo až záporných hodnôt, ktoré sú telu prirodzené. Ovocné šťavy majú ORP negatívne, naopak väčšina balených minerálnych vôd či sladených vôd a džúsov má pozitívne ORP. Vysoké záporné hodnoty ORP fungujú ako silný antioxidant, čo je pre naše telo veľmi prospešné.
Chemický oxidačný index
Čím nižší chemicko-oxidačný index má voda, tým je stabilnejšia. Voda s nízkym COD aj po dlhom čase vôbec nepodlieha degradácii a môže byť vystavovaná aj extrémnym podmienkam pri zachovaní tej istej kvality, stability a mikrobiológie vody.
Nie len viditeľné vlastnosti, ale aj týchto niekoľko faktorov vody zaváži na tom, aká je celková kvalita vody. Naše telo sa prirodzene detoxifikuje najmä vďaka nej, práve preto by sme si mali vyberať tie najkvalitnejšie zdroje. Dôkladne čítame etikety na jedle, no etikety na vodách by sme tiež nemali ignorovať.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies