Vodca Hamasu zomrel v izraelskom zajatí, tvrdia Palestínčania. Harrisová vyzvala na prímerie

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 16:42 • 2 min
Vodca Hamasu zomrel v izraelskom zajatí, tvrdia Palestínčania. Harrisová vyzvala na prímerie

GAZA - Vodca palestínskeho teroristického hnutia Hamas na okupovanom Západnom brehu Jordánu zomrel v izraelskom zajatí, uviedla v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínsku samosprávu. Izrael sa doteraz nevyjadril. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová naliehala na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby Izrael kvôli humanitárnej situácii v Pásme Gazy uzavrel prímerie s palestínskym teroristickým hnutím Hamas.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiattriročný Mustafá Muhammad abú Ara zomrel pri prevoze z väznice Ramon na juhu Izraela do nemocnice po prudkom zhoršení zdravotného stavu, uviedla podľa agentúry Reuters palestínska komisia pre záležitosti väznených.

„Už pred svojím zatknutím šejk abú Ara trpel vážnymi zdravotnými problémami a potreboval intenzívnu starostlivosť. Od uväznenia, ako všetci väzni, čelil od prepuknutia vyhladzovacej vojny bezprecedentným zločinom,“ citoval Reuters z vyhlásenia palestínskej komisie. Tá tvrdí, že Izraelčania väzňov mučili a odopierali mu lekársku starostlivosť.

Abú Ara bol zadržaný vlani v októbri, keď palestínske teroristické hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, podniklo útok na juh Izraela. Ozbrojenci Hamasu 7. októbra pozabíjali 1 200 ľudí, ďalších 250 ich odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Od 7. októbra v izraelských väzniciach zomrelo prinajmenšom 18 Palestínčanov, tvrdí združenie palestínskych väzňov podľa Reuters. Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom uvádza, že izraelská vojenská operácia v Pásme Gazy od októbra pripravila o život viac ako 39-tisíc ľudí. Táto bilancia nerozlišuje medzi príslušníkmi Hamasu a palestínskymi civilistami. Premiér židovského štátu Benjamin Netanjahu opakovane tvrdí, že izraelskí vojaci útočia iba na teroristov z Hamasu, nie na civilistov.

 

Harrisová: Nemôžeme si nevšímať utrpenie v Gaze

Viceprezidentka USA Harrisová apelovala počas stretnutia na premiéra židovského štátu Netanjahua, aby kvôli humanitárnej kríze v Pásme Gazy Izrael uzavrel prímerie s Hamasom. Tiež vyjadrila svoje hlboké znepokojenie ohľadom civilných obetí vojny. „Izrael má právo sa brániť. Ale záleží na tom, ako to robí,“ povedala Harrisová po schôdzke novinárom. Uviedla, že premiérovi vyjadrila svoje vážne obavy ohľadom rozsahu ľudského utrpenia v Gaze a tiež mu dala jasne najavo svoje vážne znepokojenie nad tamojšou zúfalou humanitárnou situáciou.

„Tvárou tvár týmto tragédiám nemôžeme odvrátiť zrak, nemôžeme si dovoliť byť nevšímaví k utrpeniu. Nebudem mlčať,“ povedala Harrisová. "Nastal čas, aby bola uzavretá dohoda o prímerí," zdôraznila podľa agentúry AFP po rokovaní s izraelským premiérom.

Jeho návštevu sprevádzali protesty propalestínskych aktivistov. Harrisová podľa agentúry AP odsúdila násilnosti a tiež prejavy oslavujúce Hamas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, Reuters, AFP, AP, Foto: The Times Of Israel
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies