Vodcu Hamasu zabili v Teheráne, tvrdia iránske Revolučné gardy

NETKY.SK • 31 Júl 2024, 08:39 • 2 min
Vodcu Hamasu zabili v Teheráne, tvrdia iránske Revolučné gardy

GAZA - Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol zavraždený v iránskej metropole Teherán. Oznámili to v stredu iránske Revolučné gardy (IRGC), informovali agentúry Reuters a AP s odvolaním na iránske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Haníja sa v utorok v Teheráne zúčastnil na inaugurácii iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. IRGC bezprostredne neposkytli žiadne podrobnosti o tom, ako bol Haníja zabitý. O život prišiel aj jeho ochrankár, dodali Revolučné gardy s tým, že útok aktuálne vyšetrujú.

Smrť Haníju potvrdilo aj hnutie Hamas. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že bol zabitý pri "zradnom sionistickom zásahu v jeho rezidencii v Teheráne".

Hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí pre agentúru Reuters povedal, že vražda Haníju je závažnou eskaláciou, ktorej cieľom je zlomiť vôľu Hamasu. Dodal, že hnutie bude aj napriek tomu pokračovať vo svojej ceste. "Sme presvedčení o víťazstve," vyhlásil.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Músa abú Marzúk označil zabitie Haníju za zbabelý čin, ktorý "nezostane bez odozvy".

K vražde vodcu Hamasu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Útok však analytici iránskej štátnej televízie takmer okamžite začali pripisovať Izraelu.

Izrael správy o úmrtí Haníju zatiaľ nekomentoval. Podľa agentúry AP sa však Izrael k atentátom nezvykne vyjadrovať, pokiaľ za nimi stojí jeho tajná služba Mosad.

Haníja sa stal vodcom hnutia Hamas v roku 2017. Pásmo Gazy opustil v roku 2019, odkedy žil v exile v Katare. Po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023 a následnom vypuknutí vojny v Pásme Gazy sa stal tvárou medzinárodnej diplomacie Hamasu, píše agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, AP, Foto: SITA / AP / Iranian Presidency Office
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies