Vodná lavína v Tatrách: Katastrofa si vyžiadala 2 obete. Reakcie politikov + FOTO + VIDEO

NETKY.SK • 12 Júl 2024, 09:33 • 2 min
Vodná lavína v Tatrách: Katastrofa si vyžiadala 2 obete. Reakcie politikov + FOTO + VIDEO

ŽDIAR - Tragická udalosť v Monkovej doline si vyžiadala dva ľudské životy a štyroch zranených. Ľudia zostali zakliesnení v prístrešku po zásahu vodnej lavíny. V oblasti bola vyhlásená mimoriadna situácia.

slovakia

left justify in out

Miestni dobrovoľní hasiči šli prehľadať aj ďalší terén. "Našli tam zraneného chlapca s výronom členka," priblížil starosta obce Ždiar v okrese Poprad Pavel Bekeš s tým, že bola vyhlásená mimoriadna situácia.

"Úhrn zrážok bol taký, že v histórii obce vyššia voda potokom nešla ako dnes. Máme strašne veľa škôd," dodal.

Záchranári priblížili, že dve osoby zomreli priamo v doline. "Ďalších troch, 57-ročného muža s pomliaždeninami nohy, 50-ročného muža so zranením hrudníka a maloletú osobu s poranením predkolenia, záchranári transportovali do nemocnice v Poprade," priblížil zástupca hovorcu OS ZZS SR Richard Bolješik.

V prístrešku sa nachádzalo 16 osôb. Na miesto bezprostredne po udalosti smerovala horská záchranná služba, dve pozemné posádky rýchlej zdravotnej pomoci a dva záchranárske vrtuľníky.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti upozornila, že na turistickom chodníku Monkovou dolinou do Širokého sedla došlo vo štvrtok k zosuvu pôdy a značkovaný chodník je nepriechodný.

Správa z miesta nešťastia v Monkovej doline hovorí zatiaľ o dvoch usmrtených ženách, z nich jedna bola inej štátnej príslušnosti. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba.

"Na mieste nastala bahenná lavína, ktorá strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté," priblížil Taraba. Podotkol, že na miesto bol vyslaný aj posttraumatický tím. Zásahovým jednotkám sa poďakoval za ich nasadenie. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok poďakoval záchranárom z Horskej záchrannej služby (HZS) za profesionálny zásah a nasadenie pri tragickej udalosti v Monkovej doline. Rodinám obetí tragédie vyjadril úprimnú sústrasť.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným po nešťastnej udalosti v Belianskych Tatrách," uviedol minister na sociálnej sieti.

Z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR informovali, že prvá štátna tajomníčka rezortu Lucia Kurilovská bola na mieste nešťastia.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí z tragickej udalosti v Monkovej doline.

"Chvíle oddychu sa v okamihu môžu zmeniť na tragédiu. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dávajte na seba pozor," priblížila ministerka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Obec Ždiar, TANAP, OS ZZS SR, FB/Tomáš Taraba, FB/ Matúš Šutaj Eštok, FB/Zuzana Dolinková, Foto: FB/Tomáš Taraba
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies