Vojaci by mohli mať v registroch fotky svojich tetovaní

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 17:32 • 2 min
Vojaci by mohli mať v registroch fotky svojich tetovaní

BRATISLAVA - Zavedenie zobrazenia tetovaní je podľa rezortu reflexiou na spoločenské trendy, slúžiť by malo aj na prípadné stotožnenie vojakov s tetovaniami s fašistickou, extrémistickou či inou symbolikou.

slovakia

left justify in out

Vojaci by po novom mohli mať v registroch identifikačnej databázy fotografie tetovaní na svojom tele. V priebehu výkonu štátnej služby by sa mohli vyhotovovať opakovane, ak dôjde k ich zmene, doplneniu alebo odstráneniu. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov a zmenách ďalších zákonov, ktorú predložilo Ministerstvo obrany (MO) SR do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Zavedenie zobrazenia tetovaní je podľa rezortu reflexiou na spoločenské trendy, slúžiť by malo aj na prípadné stotožnenie vojakov s tetovaniami s fašistickou, extrémistickou či inou symbolikou. 

"Odber biologickej vzorky a zobrazenie podoby tetovania sa vykonáva spôsobom, ktorý nesmie ponížiť ľudskú dôstojnosť profesionálneho vojaka, a odber biologickej vzorky nesmie ohroziť ani zdravie profesionálneho vojaka," uviedol.

Vojak by mal mať povinnosť oznámiť služobnému úradu vznik, zmenu, doplnenie alebo odstránenie tetovania. Služobný úrad by mal do 31. decembra 2030 zabezpečiť fotografie tváre a tetovaní vojaka, ktorému vznikol služobný pomer pred 31. decembrom 2024. Profesionálny vojak by mal byť podľa materiálu povinný sa fotografovaniu podrobiť.

"Priamy prístup k údajom vedeným v registri identifikačnej databázy, ktoré sa týkajú tetovania, ktoré má profesionálny vojak na určených častiach tela, prispeje Vojenskej polícii aj k napĺňaniu cieľa v oblasti boja proti radikalizácii a extrémizmu," tvrdí MO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo obrany SR, Foto: floridatattooacademy.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies