Vojaci NATO majú na Slovensku nové vedenie

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 15:43 • 2 min
Vojaci NATO majú na Slovensku nové vedenie

Španielov privítali Kaliňák aj Pellegrini, poďakovali Čechom. Velenie jednotky NATO na Slovensku preberá španielsky kontingent.

slovakia

left justify in out

Pri tejto príležitosti bol v priestoroch Centra výcviku Lešť slávnostný nástup. Mnohonárodnej bojovej skupine doteraz velilo Česko. Informoval o tom podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák.

Česká republika odovzdala Španielsku velenie v mnohonárodnom bojovom zoskupení NATO na Slovensku, ktoré sa v krajine sformovalo pred dvoma rokmi v rámci posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie po ruskej invázii na Ukrajinu.

Česko bolo prvou veliacou krajinou jednotky, ktorá je umiestnená v Centre výcviku Lešť na strednom Slovensku. Práve tam zástupcovia Španielska pri slávnostnom ceremoniáli prevzali velenie nad týmto bojovým zoskupením.

Mnohonárodné bojové zoskupenie NATO na Slovensku teraz číta vyše 1 000 príslušníkov, z toho necelú polovicu tvoria Česi. Podľa dostupných informácií v súvislosti so zmenou veľkej krajiny sa počíta so zmenšením českého zastúpenia v zoskupení, v ktorom by celkový počet vojakov mal naopak stúpnuť.

Slovenský prezident Peter Pellegrini v príhovore pred nastúpenými príslušníkmi bojového zoskupenia vyjadril vďaku Česku, že bez váhania v roku 2022 prevzalo úlohu veľkej krajiny. "Som veľmi rád, že českí vojaci na Slovensku zostávajú," uviedol.

Príchod príslušníkov bojového zoskupenia na Slovensko pred dvoma rokmi podľa Pellegriniho výrazne prispel k pocitu bezpečnosti obyvateľov Slovenska. 

Taktiež slovenský minister obrany Robert Kaliňák vyjadril vďaku Česku a doterajšiemu veliteľovi zoskupenia Petrovi Blechovi. "Chcem poďakovať Petrovi Blechovi za všetky výsledky, ktoré skupina dosiahla za posledné dva roky," uviedol Kaliňák.

"Nás sused, náš brat, náš priateľ prišiel ako prvý a za dva roky ukázal, ako má fungovať spolupráca medzi viacerými krajinami," uviedol Kaliňák a priblížil, že okrem Česka a Španielska je súčasťou aj Nemecko, Slovinsko, Portugalsko, USA, pričom od dnešného dňa začína transformácia mnohonárodnej bojovej skupiny na mnohonárodnú brigádu a pridá sa aj Rumunsko a Turecko.

"Myslím si, že sa ako hosťujúca krajina snažíme vytvoriť dobré podmienky. Nie vždy je všetko ideálne, aj my sa učíme za pochodu. No vieme, čo chceme zlepšiť a budeme pripravovať nové priestory a opravy tak, aby sme mohli mať vždy posilnenú prítomnosť vojakov v prípade ohrozenia či rizika, ktoré prichádza práve z konfliktu, ktorý prebieha na Ukrajine," konštatoval Kaliňák.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa poďakoval všetkým štátom a aliančným partnerom za zhostenie sa tejto úlohy.

Náčelník Generálneho štábu Armády ČR Karol Řehka v súvislosti s vytvorením bojového zoskupenia na Slovensku hovoril o rýchlej reakcii na vojenskú inváziu ruských vojsk na Ukrajinu. "Bola to veľká zodpovednosť a výzva. Sme schopní čeliť akejkoľvek výzve," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ČTK, Ministerstvo obrany SR, Foto: Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies