BRATISLAVA - Vianoce sa nezadržateľne blížia a vo viacerých mestách práve prebiehajú vianočné trhy, kde si môžete dopriať rôzne druhy jedál i nápojov. Nemusíte však vychádzať z domu aby ste si voňavými nápojmi navodili vianočný pocit. Môžte si ich pokojne pripraviť v pohodlí domova.
Vaječný likér
Potrebné suroviny: plechovku kondenzovaného mlieka, 3 žĺtka, 3 dcl tuzemského umu, vanilínový cukor
Postup: Neotvorenú plechovku s kondenzovaným mliekom varíme približne 90 minút. Následne ju necháme vychladnúť. Do mixéra vložíme žĺtka a na nízkych otáčkach ich zmiešame s vanilínovým cukrom. Postupne vlejeme um a pomaly tiež salko. Pozor na poctivé miešanie, aby sa vám nevytvorili hrudky. Likér následne vylejeme do sklenenej fľaše.
Vianočný punč
Potrebné suroviny: 750 ml vody, 250 g kryštálového cukru, 125 ml rumu, 500 ml bieleho vína, pomarančová kôra, citrónová kôra
Postup: Vodu s cukrom, pomarančovou a citrónovou kôrou necháme zovrieť. Prilejeme rum a biele víno, už len prehrejeme a nevaríme.
Domáci Baileys
Potrebné suroviny: 2 salká, 1ks mandľový puding, 0,5 l mlieka, 0,5 l rumu, 1 vanilkový cukor, 1 dcl šlahačkovej smotany
Postup: Obe salká dáme na dve hodiny variť (v konzerve), potom necháme vychladnúť. Z mandľového pudingu, mlieka a vanilkového cukru urobíme puding a mierne vychladíme za stáleho miešania, aby sa nám neurobila na povrchu "koža". Najlepšie je použiť na prípravu robot, alebo mixér. Vlažný puding zmiešame so skaramelizovanými salkami, ktoré sme najprv premiešali samostatne, aby sa netvorili hrudky, s rumom a nakoniec pridáme šľahačku. Dáme odležať na 12 hodín a podávame vychladené s kockou ľadu.
Na zdravie!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies