Výdatné zrážky na Slovensku: Čo nás čaká?

NETKY.SK • 12 September 2024, 14:36 • 2 min
Výdatné zrážky na Slovensku: Čo nás čaká?

BRATISLAVA - Polícia varuje občanov, aby situáciu v oblastiach s rizikom záplav nepodceňovali a dbali na svoju bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

"Vo štvrtok treba na západnom a strednom Slovensku počítať so silnými dažďami, ktoré môžu spôsobiť povodne v niektorých oblastiach," informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

"Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí počas celého dňa v Bratislavskom kraji a väčšine okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja, ako aj v okresoch Topoľčany, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina," uvádza SHMÚ.

Očakáva sa tam úhrn zrážok v rozmedzí 120 až 180 milimetrov. "Tento úhrn predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná intenzita zrážok je v tejto oblasti a ročnom období nadpriemerná, čo zvyšuje pravdepodobnosť škôd."

Pre väčšinu okresov Nitrianskeho a Žilinského kraja, ako aj pre okresy Dunajská Streda, Galanta, Partizánske, Prievidza, Banská Bystrica a ďalšie platí výstraha prvého stupňa pred dažďom. Výstraha v týchto oblastiach bude predbežne platiť od 18.00 h.

Podľa SHMÚ sa môžu tvoriť aj povodne z trvalého dažďa. "Výstrahy druhého stupňa pred povodňami platia pre Záhorie, stredné Považie, Kysuce, hornú Nitru a ďalšie okresy," dodal ústav. Prvý stupeň pred povodňami bol vydaný pre okresy Trnava, Pezinok, Hlohovec, Martin, Ružomberok a iné.

"V súvislosti s očakávaným zhoršením počasia monitorujeme povodňovú situáciu na miestach so zvýšeným rizikom záplav," informuje polícia na sociálnej sieti.

"Poriečna polícia je v pohotovosti a pripravená okamžite pomôcť pri záchranárskych prácach. Zároveň sledujeme aj pozemné komunikácie a aktívne komunikujeme so správcami ciest, aby sme mohli včas predísť problémom v cestnej premávke," uvádza polícia.

Zároveň varuje občanov, aby situáciu v oblastiach s rizikom záplav nepodceňovali a dbali na svoju bezpečnosť.

Okresný úrad (OÚ) v Považskej Bystrici zatiaľ nezvolal zasadnutie krízového štábu napriek predpovediam výdatných zrážok a možných mimoriadnych udalostí. "Starostom obcí v okrese sme poskytli informácie o základných kontaktoch a postupe pri vzniku mimoriadnych situácií," informoval prednosta OÚ Andrej Torda.

"V pohotovosti budem ja spolu s vedúcim odboru krízového riadenia OÚ. Ak starosta zváži potrebu vyhlásenia stupňa povodňovej aktivity, prídeme do obce, zhodnotíme situáciu a podľa závažnosti vyhlásime stupeň povodňovej aktivity, aby v prípade škôd vznikli nároky na sanáciu záchranných prác," vysvetlil Torda.

Dodal, že vo štvrtok a piatok nepredpokladajú žiadne mimoriadne udalosti, no ich počet by mohol narásť počas víkendu kvôli pretrvávajúcemu dažďu a vzostupu hladín vodných tokov. Torda zároveň privítal rozhodnutie starostov obcí zrušiť víkendové kultúrne a spoločenské podujatia v exteriéri.

Očakávané zrážky v strednej Európe a na časti nášho územia povedú k výraznému zhoršeniu hydrologickej situácie, najmä v povodí Moravy, Dunaja a menších povodí na západe Slovenska.

"Predovšetkým v dňoch od piatka do nedele (13. – 15. 9.) treba počítať s výraznými vzostupmi vodných hladín až na úrovni stupňov povodňovej aktivity (SPA)," informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Dodal, že riziko vzostupu hladín je na východe Slovenska nižšie, ale stále možné.

"Zrážková činnosť bude v najzasiahnutejších regiónoch výdatná a trvalá, čo povedie k rýchlemu nasýteniu povodí," uviedol SHMÚ. Podľa predpovedí možno očakávať na západnom Slovensku mierny až výrazný vzostup vodných hladín, zatiaľ čo na ostatných tokoch bude situácia prevažne ustálená.

SHMÚ zároveň varoval, že s pokračujúcimi zrážkami od piatka môže dôjsť k ďalším vzostupom, najmä na tokoch v západnej polovici Slovenska. "Ide najmä o toky v oblasti Malých Karpát, Nitry, Kysuce a stredného Váhu. Očakávame aj vzostupy na slovenských úsekoch Dunaja a Moravy," dodal ústav, pričom zdôraznil, že situácia bude závisieť od vývoja v horných častiach povodí v Rakúsku a Česku.

Vzostupy vodných hladín sa očakávajú od piatka do nedele, pričom na rieke Morava sa predpokladá dosiahnutie a prekročenie tretieho SPA, na Dunaji prvého až druhého SPA, a na ďalších tokoch na západe Slovenska prvého až tretieho SPA. "Vzhľadom na závažnosť situácie budeme situáciu nepretržite monitorovať a aktualizovať predpovede a výstrahy," uzavrel SHMÚ.

Vo štvrtok v bratislavskej Devínskej Novej Vsi zasadne krízový štáb mestskej časti v súvislosti s predpoveďami meteorológov a vydanými výstrahami. Ako informoval starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír, samospráva už začala s prípravami a zabezpečením koordinačných aktivít.

"Do pohotovosti sme uviedli dobrovoľný hasičský zbor a príspevkovú organizáciu Denova," povedal Krajčír.

"Momentálne monitorujeme situáciu a pripravujeme sa na možné dosahy vrátane lokálnych záplav, havarijných situácií a výrazného zvýšenia hladiny riek Dunaja a Moravy," dodal starosta. Očakávajú najhoršiu situáciu v blízkosti ulíc Na hriadkach (v smere do Devína), Mlynská, Na mýte a v oblasti Devínske jazero.

Podľa Krajčíra je mestská časť pripravená pravidelne informovať a vydávať výstrahy pre obyvateľov. "Môžu sa spoľahnúť na pomoc miestneho úradu aj dobrovoľných hasičov," uviedol. Obyvatelia môžu kedykoľvek kontaktovať Dohľadové centrum mestskej časti, ktoré je pripravené pomáhať a odpovedať na otázky v nepretržitom režime.

Mestská časť bude svoje aktivity koordinovať so záchrannými a bezpečnostnými zložkami, Slovenským vodohospodárskym podnikom, Mestskými lesmi v Bratislave a bratislavským magistrátom.

Mestská polícia (MsP) Bratislava odporúča sledovať počasie, aby boli ľudia informovaní o aktuálnych rizikách. "Pre minimalizovanie rizika počas nepriaznivého počasia radíme obmedziť pohyb vonku na nevyhnutné minimum, obzvlášť v lesoch, parkoch či v blízkosti vodných tokov a v neprehľadnom teréne," uviedla polícia na sociálnej sieti.

Ďalej dodáva: "Upevnite alebo ešte lepšie, zložte predmety, ako sú kvetináče na balkónoch, ukotvite alebo odložte veci umiestnené na balkónoch či pozemkoch rodinných domov." Polícia tiež odporúča parkovať na bezpečných miestach a vyhnúť sa parkovaniu pod stromami, pri vodných tokoch alebo plochách, kde sa môže nahromadiť veľké množstvo vody.

"Nejazdite autami po zatopených cestách, rozhodne nejazdite skrz zatopené podjazdy, nevchádzajte vozidlami do rýchlo tečúcej vody," konštatovala polícia. Takisto pripomínajú, že je dôležité postarať sa o bezpečnosť svojich zvierat.

Ak ľudia bývajú v záplavovej zóne, polícia odporúča premiestniť cennosti do horných poschodí a pripraviť si evakuačný balíček či batožinu s najnutnejšími potrebami. Rovnako radia spojiť sa s príbuznými, najmä tými, ktorí sú vo vyššom veku alebo majú zdravotné obmedzenia, a overiť si, či nepotrebujú pomoc.

"V prípade potreby nás neváhajte kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom linky 159. Mestskí policajti budú slúžiť počas najbližších dní v posilnených počtoch," dodala polícia.

Polícia upozornila na sociálnej sieti, že mohutné dažde v kombinácii so silným vetrom, predovšetkým na západe Slovenska, môžu skomplikovať situáciu na cestách.

Vyzvala vodičov, aby počas jazdy zvýšili opatrnosť a prispôsobili jazdu povahe vozovky, stavu ciest a svojim schopnostiam a zručnostiam. "Nezabúdajte ani na dodržiavanie rozostupov, obzvlášť na frekventovaných cestách, ani na správne svietenie," uviedla polícia.

Pred cestou je tiež podľa nej dôležité skontrolovať technický stav vozidla, predovšetkým dezén pneumatík. "Opotrebované pneumatiky totiž nedokážu dostatočne odvádzať vodu, čo znižuje ich priľnavosť a zvyšuje riziko akvaplaningu či šmyku," dodala polícia. Rovnako netreba zabúdať ani na kontrolu stieračov.

Po príchode do cieľa by mali vodiči prispôsobiť počasiu miesto na parkovanie. Ak to situácia dovolí, mali by sa vyhnúť parkovaniu pod stromami. "Riskovať sa v takomto počasí naozaj nevyplatí. Jazdite preto opatrne, aby ste do svojho cieľa dorazili v bezpečí," uzavrela polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, Polícia SR, MsP Bratislava, FB, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies