Vyhnite sa narcisovi, prezlečenému za priateľa!

NETKY.SK • 13 Október 2024, 12:43 • 2 min
Vyhnite sa narcisovi, prezlečenému za priateľa!

Ako čo najskôr spozorovať skryté a nenápadné prejavy manipulácie u človeka vo vašom okolí

slovakia

left justify in out

Hoci niektoré z prejavov narcistického človeka môžu byť na začiatku neviditeľné, alebo sa vám dokonca zdať príťažlivé, blízky vzťah s narcisom napokon neprináša nikomu nič dobré. Hoci vedia byť aj príťažliví, vtipní, charizmatickí, zábavní, istým spôsobom dokonca očarujúci, ľudia s narcistickou poruchou, ktorých považujete za priateľov, dokážu vytvárať iba vzťahy jednostranné, kde je všetka pozornosť vždy napokon smerovaná na nich, ide o ich problémy, o ich pochvalu, o ich potreby, o ich svet. 

ŠAMPIÓNI EMOČNÝCH ŠACHOV

Niekedy sa pri takýchto ľuďoch môžete cítiť menejcenní, hlúpi, ako piate kolo u vozu, vyžmýkaní a použití. Svoje žihadlá manipulácie, zlomyseľnosti a snahy všetko a všetkých ovládať budú do vás zapichovať tak, že si to spočiatku ani nevšimnete. Sú majstri v tom, ako každú situáciu, roztržku či konflikt dokážu otočiť proti vám, tak, že oni z toho vyjdú ako tí morálni, ublížení, tí, čo to mysleli dobre. S narcisom sa jednoducho vo väčšine prípadov nedá inak, ako ho ignorovať, v najlepšom prípade ho eliminovať zo svojho života. Pretože v sporoch a snahách o vecnú argumentáciu s veľmajstrom emočných šachov nemáte šancu...

S narcisom zvyčajne nadviažete veľmi rýchle priateľstvo, pretože zo začiatku vie byť takýto človek veľmi pozorný, solidárny aj nápomocný. Veď ako každý predátor urobí všetko preto, aby získal svoju korisť. No keď už vás má, z Jekylla sa veľmi rýchlo môže stáť Hyde a vy rýchlo a šokujúco spoznáte jeho arogantnú, zlomyseľnú, manipulatívnu, niekedy aj agresívnu stránku. 

Na ktoré signály, varujúce vás, že ide o narcistického človeka si treba dať pozor ešte skôr, než si niekoho vpustíte do svojho intímneho priestoru priateľstva?

1. Vyhľadáva za každú cenu chválu a obdiv

Keďže nevie, ako sám seba oceniť či nájsť vnútornú sebaúctu (pretože - čuduj sa svete, narcisi vyrastajú z osôb pôvodne a vnútorne neistých, istým spôsobom dokonca odmietajúcich sami seba, a preto potrebujú byť živení energiou zvonka) narcistický priateľ vyhľadáva, očakáva a dokonca vyžaduje veľmi častú pochvalu a obdiv, aby si zvýšil sebaúctu. Môže to vyzerať tak, že vás žiada, aby ste lajkovali jeho príspevky na Instagrame, prosí o komplimenty alebo vyjadruje hranú neistotu v nádeji, že ho pochválite, aby sa cítil lepšie. Neustále sa pýta - "Bolo to dobré? Bol som dobrý? Nepokazil som to?", aj keď išlo o tímový výkon, zahŕňajúci viacerých ľudí, on chce vždy počuť, aký bol on... 

Obrazok
Zdroj: growingself.com

2. Na prvom mieste sú jeho vlastné potreby

Narcis je stelesnením dokonalej sebastrednosti, má neustálu tendenciu zaoberať sa vlastným uspokojením a akoby mu doslova chýbali bunky empatie voči potrebám svojich priateľov. Jednoducho to nie je v jeho silách, mentálnej ani citovej výbave. Ak máte v pláne stretnúť sa s narcistickým priateľom na obede, môže meškať, neospravedlniť sa a povedať, že nechápe, prečo vám to tak vadí.

Ak predsa len vyjadríte svoju potrebu alebo preferenciu (napríklad: „Ak sa máme zajtra stretnúť na obed, nemôžeme sa stretnúť neskôr ako o 12.00 h“), narcistický priateľ môže túto požiadavku ignorovať alebo vás obviniť, že ste panovační alebo sebeckí.

3. Rozhovory s narcisom zostávajú na povrchu

Priatelia môžu narcistu spočiatku vnímať ako introvertného alebo uzavretého človeka. V skutočnosti narcis udržiava rozhovory povrchné v snahe vyhnúť sa intimite. Narcistickí priatelia často zdieľajú informácie o sebe s ostatnými len vtedy, keď je to pre nich sebapropagácia (napr. chválenie sa svojimi úspechmi) alebo im to pomáha v osobnom zisku.

No väčšinou nie sú schopní zdieľať s vami niečo naozaj osobné alebo zraniteľné. Sú majstri v tom, ako vytvárať nie obsažné a hlboké vzťahy, ale povrchné, no nesmierne silné a zväzujúce putá. Keďže celý život vlastne neukazujú svoju skutočnú tvár, dušu, vnútro, nevyhovuje im akákoľvek úprimnosť a zraniteľnosť, boja sa jej ako čerst svätenej vody.

4. Nie je tu pre vás, keď to naozaj potrebujete

S tým súvisí aj ďalší bod a príznak narcisa - potrebuje mať vo svojom živote ľudí, ktorých bude mať pod kontrolou, no keď pôjde skutočne o niečo, nerátajte s ním! Narcisti majú problém identifikovať potreby druhých, pochopiť ich pocity a ponúknuť podporu, pokiaľ to nevnímajú ako dôležité alebo prospešné pre nich osobne. V priateľstve to môže vyzerať tak, že sa vyhýbajú emocionálnym rozhovorom a neukážu sa zásadne, keď prechádzate ťažkým obdobím, 

Obrazok
Zdroj: narcissistproblem.com

5. Myslí si, že má nárok

Narcis sa nepýta, neprosí, nedáva možnosti. To, že vás práve tu a teraz potrebuje, žiada váš čas, pozornosť, alebo inú podporu, je pre neho samozrejmosť.

Naopak, to vy ste tí zlí a sebeckí, keď si dovolíte povedať nie. Preto sa často stáva, keď sa aj rozhodnete od narcisa odpútať a nastavovať si zdravé hranice, že vám to bude vyčítať slovami: "Zmenil si sa! Čo je to s tebou! Ty si teda fakt čudný!" Nepodľahnite týmto manipuláciám a trvajte na hraniciach svojho osobného priestoru. 

6. Bude vás "dávať dole"

Narcis neznesie, aby bol v jeho blízkosti niekto, kto je v niečom výborný. Nemôže pri ňom nik vynikať. Nečakajte, že v jeho prítomnosti sa bude hovoriť o vašich úspechoch, prednostiach, kvalitách. Naopak, narcis často - akože dobromyseľne a nevinne - dokáže vaše silné stránky zhodiť, zosmiešniť, spochybniť.  Ak sa aj začne v spoločnosti hovoriť o tom, čo sa podarilo vám, narcis zvykne do takého rozhovoru vstúpiť, prerušiť ho a znovu stiahniuť pozornosť na seba.

7. Má neprimerané očakávania

To, čo narcistický priateľ chce a na čo sa cíti oprávnený, je často neprimerané očakávať od priateľa. Narcistický priateľ vás napríklad môže požiadať, aby ste ho uprostred noci odviezli na letisko, a nechápe, prečo ste povedali nie. Je pre neho samozrejmé, že odložíte svoje záležitosti a všetko necháte len, aby ste bežali za ním a prispôsobili sa jeho plánom. Vy predsa nemáte svoj život, a keď aj áno, ten jeho bude vždy dôležitejší...

 

Obrazok
Zdroj: alustforlife.com

8. Nečakajte, že niečo bude ľutovať

Keď narcistickému priateľovi poviete, že vám ublížilo to, čo vám povedal, aleob urobil, často sa začne brániť a popierať, že urobil niečo zlé. Môžu povedať niečo v zmysle: „Myslel som si, že to budeš chcieť vedieť. Chcel som ti len dobre. Nemôžem za to, že si taká citlivá.“ Pre narcistu ospravedlnenie alebo prejavenie ľútosti znamená, že boli odhalené jeho nedokonalosti a chyby, čo ohrozuje jeho grandiózny pocit vlastného ja.

Narcistickí priatelia sa ospravedlnia alebo prejavia ľútosť iba zriedkavo, a to len vtedy, keď im to pomôže uspokojiť ich potreby. Ďalej sa však budú vyhýbať rozhovoru o danej situácii a prestane to pre nich byť témou v momente, ako boli ich potreby uspokojené.

9. Je pre neho takmer nemožné odpustiť

Narcisti majú problém nielen s ospravedlnením sa priateľom, ale aj s odpustením. Pocit oprávnenosti narcistov ich núti veriť, že si zaslúžia špeciálne zaobchádzanie a že ak sa s nimi takto nezaobchádza, je to nespravodlivé a porušuje to ich práva. A to sa neodpúšťa.

Zatiaľ čo v iných priateľstvách sa môžete ospravedlniť za to, že ste zabudli odpovedať na telefonát, narcistickí priatelia budú odpúšťať ťažšie (ak vôbec) a môžu dokonca zaujať postoj „si mojím dlžníkom“, aby vás prinútili niečo pre nich v budúcnosti urobiť. Majte na pamäti, že narcisti občas svojim priateľom odpúšťajú, ale len vtedy, keď im to môžu neskôr vyhadzovať na oči a citovo ich tým vydierať.

 

Obrazok
Zdroj: remainly.com

10. Ste pre neho objektom

Narcisti majú tendenciu vnímať ľudí vo svojom živote ako objekty, ktoré majú uspokojiť ich potreby, čo môže znamenať, že urobia čokoľvek potrebné na dosiahnutie tohto cieľa. Narcistickí priatelia vás môžu využívať kvôli vašim schopnostiam, zdrojom alebo konexiám, alebo dokonca zneužijú vaše „neprijateľné“ správanie v minulosti ako poistku, aby vás prinútili urobiť to, čo chcú.

Niektorí chorí narcisi sú dokonca schopní zhromažďovať kompromitujúce udalosti a predmety (napríklad nelichotivé fotografie, alebo svedectvá iných voči vám), aby sa vám mohli vyhrážať sa vydierať vás, keď im nebudete po vôli, alebo sa budete chcieť vzdialiť z ich životov. Často sú tiež schopní vyhlasovať, že bez nich by ste boli „ničím“, len preto, aby posilnili vašu závislosť na nich.

11. Žiarli na vaše iné vzťahy

Hoci vám narcista pravdepodobne nepovie otvorene, že žiarli na vaše iné vzťahy (iní priatelia, rodina, kolegovia...) môže aj bez slov vykazovať správanie, ktoré je charakteristické pre niekoho, kto je chorobne žiarlivý. Žiarlivosť je pre nich samozrejmosťou, pretože oni chcú mať pod kontrolou všetky svoje vzťahy a keď máte okrem neho aj iných priateľov či blízke osoby, ohrozuje to jeho postavenie aj manipulácie, ktoré dokázal vytvoriť. 

Narcistickí priatelia môžu požadovať, aby ste s nimi trávili viac času, ukončiť iné vzťahy alebo sa dokonca pokúsiť poštvať vašich ostatných priateľov proti vám. Ako osamelé gazelu vás bude môcť ľahšie ovládať.

12. Očakávajte výbuchy agresie

Aj keď mnohí narcisi dokážu byť väčšinu času schopní naoko komunikovať normálne a "slušne", z času na čas to príde. Váš narcis vybuchne ako časovaná bomba. Keď sa už nevládze pretvarovať a byť milý, občas ukáže svoju pravú tvár. Zvyšovanie hlasu, krik, nevyberané slová, zosmiešnenie pred druhými... to všetko môžete očakávať od narcisa, ktorý jednoducho neznesie žiadny odpor vo svojom okolí a vaše tendencie dostať sa spod jeho vplyvu.

Ak sa chcete "oslobodiť", musíte prekonať aj túto fázu a ignorovať jeho krik a vyhrážky.

 

Obrazok
Zdroj: amenclinics.com

13. Sú ako emočná žmýkačka

Keď trávite čas s narcismi, je viac ako časté, že po takom stretnutí či rozhovore sa budete cítiť ako vyžmýkaní, akoby z vás odtiekla a unikla všetka energia. Ste bez chuti, cítite sa použití, prázdni, niekedy frustrovaní. Pritom ani neviete presne, prečo. 

Presne to spôsobuje prítomnosť narcisa vo vašom živote - funguje ako citový upír, ktorý žije z vašej energie, blízkosti, zdrojov. Niet divu, že mnohí ľudia v manželstvách s narcisom, alebo deti narcisov majú rôzne chronické fyzické či psychické problémy.

14. Ukončia priateľstvo, keď im prestane slúžiť

Hoci väčšinou je problém skôr - ako sa zbaviť narcisa a preťať všetky putá, občas sa stáva aj to, že narcisti sami dospejú do bodu, keď sa rozhodnú, že vzťah im už neslúži. Môžu byť nespokojní s množstvom obdivu, ktorý ste im ochotní poskytnúť, vycítia, že im neposkytujete im toľko pozornosti ako predtým, alebo sa rozhodnú, že chválu a pozornosť dokážu lepšie čerpať z iného zdroja.

Narcista si často nakoniec vyberie iného, vyššie postaveného priateľa, u ktorého hľadá potvrdenie, keď z vás vyžmýkal toľko, koľko mohol. Tak či tak, ak nejaký narcis z vášho života zmizol, je to vždy dobrá správa.

Ak ste zistili, že priateľ, ktorého máte je tiež narcisom, prvou vecou je stanoviť si hranice a nabrať odvahu komunikovať mu ich, aj keď to nebude práve najpríjemnejší rozhovor. Musíte však trvať na tom, aby došlo ku korigovaniu toho, čo vám ubližuje, spôsobuje ujmu. 

Napriek tomu, že narcis bude mlžiť, pokúsiť sa zvaliť vinu na vás, vy neuhnite a striktne požadujte, aby prestal robiť to, čo vášmu životu škodí. Často sa stane, že práve v tomto bode dôjde ku koncu vzťahu. Ak ide o osobu, ktorá z nejakých dôvodov vo vašom živote na nejaký čas musí byť, dopredu si sami pre seba v pokoji a s rozvahou stanovte, kam mu dovolíte zachádzať a kam už nie, o čom sa s ním budete baviť a do ktorých situácií sa ním vôbec nenecháte zatiahnuť. Niekedy je najlepšie na narcisa vôbec nereagovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: choosingtherapy.com, Foto: inc.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies