Vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach pokračuje, bývalí talianski manažéri sú stále obvinení

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 10:26 • 2 min
Vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach pokračuje, bývalí talianski manažéri sú stále obvinení

Policajti s vyšetrovaním v najväčšom slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny, v Slovenských elektrárňach, ešte neskončili. Stále sú z obzvlášť závažného zločinu obvinení bývalí talianski manažéri, ktorí v minulosti boli najvyššími manažérmi v elektrárňach.

slovakia

left justify in out

"Vyšetrovanie v prípade naďalej pokračuje. Obvineniu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa Trestného zákona, spáchaného formou spolupáchateľstva, čelia dve osoby," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

"Bližšie informácie nie je možné aktuálne poskytnúť z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania. Viac informácií poskytneme hneď, ako to procesná situácia dovolí," dodal Hájek.

Obaja talianski manažéri mali podľa pôvodných informácií spôsobiť slovenskému dominantnému výrobcovi elektriny škodu vo výške 22 miliónov eur. Obvinení sú už od marca 2019, stíhaní sú na slobode.

Vyšetrovanie trestnej činnosti, najmä ekonomickej trestnej činnosti, prebieha aj pri dostavbe Atómovej elektrárne Mochoviec, v každom trestnom konaní individuálne. Polícia sa v tomto prípade zaoberá ako vlastnými zisteniami, tak aj zisteniami a podnetmi občanov či organizácií.

Bývalí talianski manažéri by tak nemali byť jediní, ktorí mali v Slovenských elektrárňach páchať trestnú činnosť. Polícia ešte pre dvoma rokmi evidovala viacero podozrení z trestného činu pri dostavbe Atómovej elektrárne Mochovce.

V štádiu prípravného konania bolo vtedy viacero trestných vecí, kde figuruje viacero obvinených fyzických, aj právnických osôb. Špecializovaný tím NAKA viedol viaceré trestné stíhania za obzvlášť závažný zločin podvodu, skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Podozrivé alebo obvinené osoby mali spôsobiť škodu vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur. Samotné Slovenské elektrárne viackrát deklarovali, že pri vyšetrovaní s policajtmi spolupracujú, a sú plne súčinné.

Slovenská polícia už dávnejšie priznala, že vyšetrovanie vyššie spomínaných bývalých najvyšších manažérov Slovenských elektrární, ktorých do funkcií dosadil vtedajší majoritný majiteľ, talianska spoločnosť Enel, je pre veľké množstvo zahraničných aspektov zdĺhavé. Procesné úkony totiž prebiehajú na základe Európskeho vyšetrovacieho príkazu v Talianskej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky, Foto: seas.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies