Pellegrini: Treba využiť potenciál našich odborníkov v zahraničí. Aké sú výzvy a možnosti?

NETKY.SK • 25 September 2024, 10:28 • 2 min
Pellegrini: Treba využiť potenciál našich odborníkov v zahraničí. Aké sú  výzvy a možnosti?

NEW YORK - V súčasnosti nie je potrebné presviedčať Slovákov pracujúcich v odborných profesiách v zahraničí, aby sa vrátili domov; skôr je dôležité efektívne využiť ich potenciál tam, kde sa nachádzajú. Prezident SR Peter Pellegrini na Slovak PRO Summite v New Yorku vyzval štátne inštitúcie na aktívnejšiu komunikáciu so slovenskými odborníkmi v zahraničí a ich zapojenie do lobistických aktivít.

slovakia

left justify in out

V súčasnej dobe nie je potrebné presviedčať Slovákov pracujúcich v odborných profesiách v zahraničí, aby sa vrátili domov. Namiesto toho je dôležité efektívne využiť ich potenciál tam, kde sa nachádzajú.

Prezident SR Peter Pellegrini to zdôraznil na podujatí slovenských profesionálov pôsobiacich v Spojených štátoch, známej ako Slovak PRO Summit. Podľa Pellegriniho by mali štátne inštitúcie, ako ministerstvo zahraničných vecí, aktívnejšie komunikovať so slovenskými odborníkmi v zahraničí a využiť ich ako lobistov.

Pellegrini upozornil na nedostatok vzájomnej komunikácie, pričom vyjadril pocit, že slovenskí odborníci sa viac snažia ponúknuť pomoc ako vláda reagovať na ich iniciatívy. Spomenul tiež, že Slovensko potrebuje odborníkov na prechod k zeleným technológiám a umelú inteligenciu, čo vytvára príležitosti pre zahraničných Slovákov.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár ocenil projekt Slovak PRO, ktorý vznikol v roku 2001 a dnes združuje asi tisíc slovenských odborníkov v USA. Blanár vyjadril presvedčenie, že je dôležité, aby mladí Slováci, ktorí sa rozhodnú ostať v zahraničí, zostali v kontakte so svojou domovinou. Zároveň dodal, že tí, ktorí sa rozhodnú vrátiť, budú vítaní a že vláda im vytvorí potrebné podmienky na využitie ich skúseností.

Slovak PRO Summit 2024, ktorý sa konal na začiatku tohto týždňa v New Yorku, zhromaždil úspešných Slovákov z oblasti vedy, podnikania a technológií. Ako uviedol riaditeľ projektu Vladimír Lackovič, cieľom podujatia bolo spojiť odborníkov a vytvoriť nové iniciatívy na podporu slovenskej komunity v USA a doma.

Komunita slovenských odborníkov v USA sa neustále rozrastá, pričom organizátori tohto ročníka summitu pozvali len stovku vybraných účastníkov. Lackovič zdôraznil, že na podobných podujatiach by sa dalo naplniť oveľa viac miestností, čo svedčí o silnom záujme a potrebe po sieťovaní.

V rámci Slovak PRO sa už uskutočnilo viac ako 25 stretnutí odborníkov v USA a aktivity sú organizované členmi projektu na dobrovoľníckej báze. Napríklad astronóm Peter Vereš z Harvardovej univerzity, ktorý sa do USA presťahoval v roku 2017, upozornil na možnosti spolupráce medzi slovenskými a americkými inštitúciami v oblasti astronómie.

Pellegriniho a Lackovičove myšlienky naznačujú, že slovenskí odborníci v zahraničí sú kľúčovým faktorom v posilnení väzieb medzi Slovenskom a svetom. Ak budú štátne inštitúcie otvorené a pripravené spolupracovať, môže to viesť k významnému prínosu pre rozvoj krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Prezidentský palác SR, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies