Výzvy recyklácie plastov v Európe? Český startup navrhuje globálne riešenie

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 15:00 • 2 min
Výzvy recyklácie plastov v Európe? Český startup navrhuje globálne riešenie

Česká spoločnosť Green Future možno nájde riešenie na európsky problém s plastami. Recyklačné jednotky využívajúce termochemické procesy na recykláciu plastov sa tento rok začnú stavať na Slovensku a v Rakúsku. Spoločnosť tvrdí, že sú schopné spracovať celý obsah „žltého kontajnera“. Táto technológia by mohla byť „globálnym riešením“ recyklácie plastov, ktoré dnes často končia v spaľovniach.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Green Future vyvinula a predstavila unikátnu technológiu na báze termochemickej recyklácie plastov. Ide o komerčne funkčnú jednotku, ktorá dokáže spracovať celý obsah „žltého kontajnera“, vrátane plastov, ktoré sa doteraz museli spaľovať alebo ukladať na skládky.

Prvá funkčná jednotka TDU2000 už stojí v Moravskosliezskom kraji vo Dvorcoch pri Bruntále. Firma plánuje postaviť ďalšie dva areály na Slovensku a jeden v Rakúsku. „Cieľom Green Future je do 10 rokov ovládnuť 10 percent európskeho trhu s recykláciou plastov,“ uvádza spoločnosť.

Nová technológia je prvou komerčne funkčnou jednotkou na svete pre termochemickú recykláciu plastov. Zakladateľ a riaditeľ Green Future, Michal Pivrnec, spolu s vedcami zo spoločnosti Enress, uviedli, že ich technológia dokáže zrecyklovať až 90 percent vstupného plastu.

Ďalších päť percent sa mení na uhlíkový zvyšok, ktorý sa využíva v gumárenskom priemysle alebo v poľnohospodárstve. Zvyšných päť percent sa premieňa na energetický plyn, ktorý môže byť použitý na výrobu elektriny alebo pohon samotnej jednotky.

Funkčná jednotka vo Dvorcoch sa pripravuje na prechod z vedeckej fázy do komerčnej prevádzky, ktorá by mala začať do konca roku 2024. „Stále však narážame na určité legislatívne prekážky, keďže aktuálna legislatíva s touto funkčnou technológiou nepočítala. Napríklad energetický plyn, ktorý vzniká počas procesu, je podľa zákona o odpadoch klasifikovaný ako odpad, a preto ho musíme namiesto využitia likvidovať,“ vysvetľuje Michal Pivrnec.

Európska únia tlačí na firmy, aby nakladali s odpadom ekologicky, a metóda Green Future túto požiadavku spĺňa. „Z plastového odpadu dokážeme ako jediní vyrobiť pyrolýzny olej tak vysokej kvality, že ho možno bez ďalších úprav použiť na výrobu plastov. Tento produkt má na trhu vysokú cenu. Jedna jednotka za deň prevádzky vyrobí až 15,3 tony pyrolýzneho oleja, ktorý slúži ako zelená náhrada ropy,“ uvádza Pivrnec a dodáva, že už prebiehajú rokovania s rôznymi firmami a samosprávami o odbere plastového odpadu.

Daniel Maxa, doktor a pedagóg z Ústavu udržateľných palív a zelenej chémie na Fakulte technológie ochrany prostredia VŠCHT v Prahe, vysvetľuje, že termochemická recyklácia plastov je proces premeny plastového odpadu na kvapalné a plynné uhľovodíky. „Výsledným produktom je pyrolýzny olej, ktorý sa ďalej používa v petrochemickom priemysle. Tento proces tepelného rozkladu sa tiež nazýva termochemickou depolymerizáciou alebo pyrolýzou. Cieľom pyrolýzy je zhodnotiť cenný odpad späť na materiál, ktorý možno opäť použiť na výrobu obalov, strojových súčiastok a podobne.

Maxa dodáva, že cyklus zahŕňajúci spracovanie použitého výrobku (v tomto prípade plastu) na nový výrobok, je základným prvkom cirkulárnej ekonomiky.

Ďalšie plánované prevádzky budú postavené v Ústeckom a Stredočeskom kraji, zatiaľ čo prvá zahraničná expanzia bola oznámená v rakúskej obci Hauskirchen. „V prvej fáze expanzie technológie do Európy plánujeme vytvoriť európsky trh. Do piatich rokov chceme po celej Európe postaviť 120 termochemických jednotiek, ktoré dokážu spracovať 700 tisíc ton plastov. To predstavuje 1,5 percenta celého európskeho trhu s recykláciou plastov. Ak dodržíme plánované tempo expanzie, v priebehu 10 rokov by sme mohli získať 10 percent európskeho trhu s recykláciou plastov,“ hovorí Pivrnec.

Jedna funkčná jednotka dokáže spracovať až 17 ton plastu denne, čo sa premieňa na pyrolýzny olej, ktorý možno bez ďalších úprav znovu použiť na výrobu plastov. Celý recyklačný proces prebieha v uzavretom okruhu bez komína, jednotka je tichá, nezaťažuje svoje okolie a termochemická recyklácia neprodukuje žiadny nevyužiteľný odpad.

Technológia je úplne bezemisná, bez zápachu a proces výroby je plne automatizovaný,“ popisuje spoločnosť. „Vďaka TDU2000 dokážeme v Green Future poskytnúť riešenie na jednu z najväčších svetových výziev: recykláciu plastov, ktorá bude nielen ekologická, ale aj ekonomická,“ píše sa vo vyhlásení Green Future.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Green Future, Zdroj foto: Green Future
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies