Z FBI nikto nezavolal, tvrdí Trump. Chce sa vrátiť na miesto atentátu

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 11:15 • 2 min
Z FBI nikto nezavolal, tvrdí Trump. Chce sa vrátiť na miesto atentátu

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump chce znova navštíviť mesto Butler v štáte Pensylvánia, kde sa pred dvoma týždňami stal terčom neúspešného atentátu. Termín plánovanej cesty neoznámil. Podľa denníka The New York Times (NYT) chce s Trumpom v súvislosti so streľbou hovoriť Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), exprezident však tvrdí, že ho úrad nekontaktoval.

slovakia

left justify in out

Na západe Pensylvánie chce exprezident zorganizovať zhromaždenie na počesť 50-ročného Coreyho Comperatoreho, ktorý pri útoku strelca 13. júla prišiel o život, a ďalších dvoch zranených divákov. Trump vtedy z mítingu vyviazol s krvou na tvári a na uchu, do ktorého ho podľa všetkého zasiahla jedna z guliek útočníka.

„Vrátim sa do Butleru v Pensylvánii na veľký a krásny míting na počesť duše... Coreyho a tých odvážnych vlastencov zranených pred dvoma týždňami,“ uviedol prezidentský kandidát Republikánskej strany na svojej sociálnej sieti Truth Social. Avizoval pri tom, že podrobnosti oznámi už čoskoro.

Na Trumpovu predchádzajúcu akciu v Butleri konanú necelé štyri mesiace pred prezidentskými voľbami zaútočil podľa vyšetrovateľov 20-ročný muž z neďalekého predmestia Pittsburghu, ktorý strieľal puškou zo strechy budovy vedľa dejiska mítingu. Motív mladého útočníka, ktorý bol na mieste zastrelený, ani o dva týždne neskôr nie je jasný, žiadne jeho oznámenia vysvetľujúce jeho plány či politické presvedčenie zatiaľ úrady neobjavili.

Isté nejasnosti pretrvávali aj ohľadom toho, čo presne Trumpa do ucha zasiahlo. Exprezident po útoku nezverejnil žiadnu dokumentáciu o ošetrení v nemocnici a zábery zhotovené pri atentáte zásah guľkou do ucha jasne neukazujú, hoci tomu silne nasvedčujú. Riaditeľ FBI Christopher Wray pri vypočutí v Kongrese uviedol, že nie je úplne jasné, či Trumpa zasiahla „guľka alebo črepina“

FBI sa k otázke vrátil a špecifikoval, že „to, čo zasiahlo bývalého prezidenta Trumpa, bola guľka“ vypálená atentátnikom. "Či už bola celá alebo roztrieštená na menšie kúsky," citovala z vyhlásenia agentúra Reuters. Vyjadrenie prišlo potom, čo Trump a niektorí jeho spojenci Wraya kritizovali za spochybnenie exprezidentových slov, že mu časťou ucha preletela guľka. Trump v tejto kritike pokračoval v samostatnom príspevku, podľa ktorého Wrayovo vyjadrenie poškodzuje „skvelých ľudí pracujúcich v FBI“. K vyhláseniu pripojil film fotografa denníka NYT z 13. júla, na ktorom je vedľa exprezidentovej hlavy pravdepodobne zachytená letiaca guľka.

Trump tiež v odkaze na FBI uviedol, že mu „nikto nezavolal, ani zo zvedavosti“. Denník NYT predtým s odvolaním sa na federálneho činiteľa napísal, že FBI požiadal o rozhovor s exprezidentom v snahe vyplniť niektoré zo zostávajúcich medzier v obrázku o útoku strelca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The New York Times, Foto: CNN / Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies