Zadržanie cudzincov vo Venezuele: Španieli, Američania a Čech obvinení zo sprisahania

NETKY.SK • 15 September 2024, 11:40 • 2 min
Zadržanie cudzincov vo Venezuele: Španieli, Američania a Čech obvinení zo sprisahania

Venezuelské úrady zadržali šesť cudzincov vrátane dvoch Španielov, troch Američanov a jedného Čecha. Podľa venezuelských zdrojov sú obvinení zo snahy destabilizovať krajinu a zabiť jej politických predstaviteľov, vrátane prezidenta Nicolása Madura. Španielska diplomacia žiada o bližšie informácie, zatiaľ čo české ministerstvo zahraničia potvrdilo zadržanie českého občana.

slovakia

left justify in out

Venezuelské úrady nedávno zadržali dvoch Španielov, troch občanov Spojených štátov a jedného Čecha, ktorých obvinili zo snahy destabilizovať politickú situáciu v krajine a plánovania útoku na niektorých jej predstaviteľov, vrátane prezidenta Nicolása Madura.

Španielska diplomacia požiadala Venezuelu o ďalšie informácie. České ministerstvo zahraničia potvrdilo zadržanie českého občana a informovalo, že jeho ambasáda v kolumbijskej Bogote je v kontakte s rodinou.

 

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro
Zdroj: CBS News

Venezuelský minister vnútra Diosdado Cabello uviedol, že obvinení sú podozriví z účasti na sprisahaní, ktoré malo za cieľ zvrhnúť vládu a zabiť jej členov. Podľa dostupných informácií mali byť súčasťou tohto sprisahania aj americkí agenti.

Španielske veľvyslanectvo zaslalo venezuelskej vláde nótu, v ktorej žiada prístup k zadržaným občanom na overenie ich totožnosti a štátnej príslušnosti a na zistenie presných obvinení.

Mariana Wernerová z českého ministerstva zahraničia potvrdila zadržanie českého občana a informovala, že z dôvodu citlivosti prípadu nie sú momentálne k dispozícii ďalšie podrobnosti.

Diosdado Cabello
Diosdado Cabello
Zdroj: ProleWiki

Španielski občania boli zadržaní v meste Puerto Ayacucho a pri akcii bolo zabavených približne 400 pušiek, pôvodom zo Spojených štátov.

Španielska vláda poprela obvinenia zo zapojenia do sprisahania. Americké ministerstvo zahraničia v sobotu potvrdilo zadržanie jedného amerického vojaka a uviedlo, že má informácie o ďalších dvoch amerických občanoch zadržaných vo Venezuele.

USA kategoricky odmietli tvrdenia o svojom zapojení do sprisahania proti Madurovi a vyjadrili podporu demokratickému riešeniu krízy vo Venezuele.
Táto situácia nastala po tom, čo venezuelská vláda tento týždeň odvolala svojho veľvyslanca v Španielsku a predvolala španielskeho veľvyslanca vo Venezuele.

Diplomatické napätie medzi oboma krajinami sa zhoršilo po prezidentských voľbách v júli, kde podľa venezuelských úradov opäť zvíťazil Maduro, čo opozícia a západné štáty spochybňujú.

Venezuelu tiež nahnevalo stretnutie španielskeho premiéra Pedra Sáncheza s opozičným kandidátom Edmundom Gonzálezom Urrutiom, ktorý nedávno odišiel do exilu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, Foto: Facts.net
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies